Lite perspektiv

Vem har kunnat missa Bernard Madoff gigantiska bedrägeri? Sådana som Madoff hör inte hemma på en fri, oreglerad marknad, de hör hemma i fängelset och förhoppningsvis är det där han kommer att hamna.

Usla människor som Madoff har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Den enda lösningen är rättvisa: gör ditt bästa för att rationellt döma andra människor och behandla dem därefter. Ibland betyder det att vi måste ringa polisen.

Lösningen är emellertid inte att, som många vill göra just nu, moraliskt fördöma ”den fria marknaden” och kräva mer regleringar. Det vore höjden av orättvisa. Varför ska alla andra oskyldiga affärsmän straffas för vad en bedragare gjorde sig skyldig till? Den nuvarande krisen lär oss att orättvisa av detta slag inte lönar sig: det var ju regleringarna som ledde oss till den ekonomiska krisen.

För att få perspektiv på saker och ting vill jag citera en artikel av Charles Murray. Murray redogör för ett bedrägeri som får Madoffs att framstå som en droppe i havet. Detta bedrägeri involverar över 150 miljoner amerikaner. Bedrägeriet han talar om är Social Security:

Most Americans believe that Social Security’s annual surpluses accumulate in a trust fund that will be used to meet future costs. Although the Board of Trustees reported that these assets reached $2.2 trillion in 2008, the trust fund does not represent forward funding.

Any surplus from Social Security flows into the Treasury, which uses the money to finance other spending or reduce borrowing. In exchange, Social Security receives special issue government securities that are nonmarketable promissory notes backed by nothing of tangible value—i.e., “IOU nothings.”

When it comes time to use the trust fund to pay benefits starting in 2016, Social Security will present its “IOU nothings” for payment, and the Treasury will have to raise the money through higher taxes or borrowing.

Jag citerar också ekonomen Thomas Sowell som för några år sedan skrev:

Social Security has been a pyramid scheme from the beginning. Those who paid in first received money from those who paid in second — and so on, generation after generation. This was great so long as the small generation when Social Security began was being supported by larger generations resulting from the baby boom.

But, like all pyramid schemes, the whole thing is in big trouble once the pyramid stops growing. When the baby boomers retire, that will be the moment of truth — or of more artful lies. Just like Enron.

Det finns en väsentlig skillnad på detta bedrägeri och det som Madoff gjorde sig skyldig till: Madoff hade ingen möjlighet att tvinga in så här många i detta statliga pyramidspel. Den makten har däremot staten. Staten tvingar ju miljontals amerikaner att betala skatt för att finansiera detta program. Det är ju därför detta bedrägeri är så mycket större och skadligare än Madoffs.

Staten borde endast ägna sig åt att skydda våra fri- och rättigheter, genom att koncentrera sig på att gå efter sådana som Madoff – inte försöka konkurrera med honom. I en sådan konkurrens har privatpersoner ingen chans. Madoff är inget jämfört med Social Security och Ted Bundy är inget jämfört med Josef Stalin. Potentiellt sett är alltså staten ett betydligt större hot mot individens liv och frihet än enskilda skurkar som Madoff.

Så medan sådana bedragare som Madoff inte utgör ett argument för att reglera marknaden eller inskränka individens frihet, utgör däremot statliga bedrägerier som Social Security, i allra högsta grad ett argument för att verka för regleringar som kraftigt tyglar statens befogenheter. Det handlar om att begränsa staten till den enda moraliska uppgiften: att skydda individens rättigheter; rätten till liv, frihet och egendom.

En reaktion på ”Lite perspektiv

  1. Robert Tracinski gör samma poäng i sin artikel ”The Fraud of Government Intervention”:

    ”If you think that these central planning catastrophes are limited to the most doctrinaire Marxist dictatorships, consider that Bernie Madoff’s $50 billion Ponzi scheme is minuscule compared to the multi-trillion-dollar Ponzi scheme that is Social Security. And if the economic downturn exposed the fact that Madoff’s scheme wasn’t backed by any real assets–what do you think a sudden decrease in payroll tax revenues is going to do to Social Security?”

    http://www.realclearpolitics.com/articles/2008/12/the_fraud_of_government_interv.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.