Konkurrenslagar vs fria medier

Politisk frihet och ekonomisk frihet hänger ihop. Du kan inte ha någon ekonomisk frihet utan politisk frihet och vice versa. Därför utgör statliga interventioner i ekonomin, inte bara en begränsning av vår ekonomiska frihet utan även av vår politiska frihet. Ett exempel på detta är de så kallade ”konkurrens”lagarna.

De så kallade ”konkurrens”lagarna sägs existera för att främja konkurrensen på den fria marknaden. Men i verkligheten ser lagarna bara till att straffa de mest konkurrenskraftiga företagen för deras oerhörda produktiva förmåga. De straffar alltså de företag som är ”för” bra på att tjäna massornas behov. Det är därför de går efter de största företagen som tjänar allra flest kunder. (För en längre utläggning i ämnet läs gärna min essä ”Perfekt konkurrens är perfekt nonsens”.)

Eftersom ”konkurrens”lagarna hotar de mest konkurrenskraftiga företagen, hotar de även de mest konkurrenskraftiga mediebolagen. Vilket inkluderar de mest populära TV-stationerna.

Martin Jönsson, SvD, skriver om TV4:s planer på att köpa upp Canal Plus-kanalerna:

Får de? Det ska nu konkurrensmyndigheterna i Sverige och möjligen EU ta  ställning till. TV4 har redan 53 procent av den svenska kommersiella tv-marknaden. När Canal Plus-kanalerna inkorporeras blir 9 av 38 kanaler i Boxerutbudet TV4-ägda. Totalt växer TV4 Gruppens kanalflora till 16 kanaler, vilket gör bolaget till den överlägset största aktören på marknaden räknat i pengar och utbud.

Vad är nästa steg? Ska staten gå efter tidningar som är ”för” populära? Stänga ned vissa bokförlag för att de publicerar för många populära böcker? Stoppa en del författare från att skriva för att de har ”för” många läsare? Stänga ned teaterföreningar som har ”för” många besökare?

Om man skulle säga att ”konkurrens”lagarna skulle implicera detta, då skulle nog inte många tro på en. Ändå är detta just precis vad som diskuteras här och nu.

Vi bör därför verka för att omedelbart avskaffa de så kallade ”konkurrens”lagarna. Inte bara för att de är djupt orättvisa mot de mest framgångsrika företagen, utan även för att de i förlängningen faktiskt hotar vår självaste yttrandefrihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.