Nollvisionens pris är vår frihet

Det tycks inte finnas något slut på förbudsivern i detta land. Metro:

En Sifoundersökning som Cancerfonden låtit göra, och som presenteras i dag, visar att 63 procent av rökarna mellan 15 och 29 år skulle röka mindre om det var svårare att få tag i tobak. Mer än hälften, 57 procent, av svenskarna är också positiva till att förbjuda tobaksförsäljning i livsmedelshandeln.

Och:

Cancerfonden efterlyser en nollvision, likt den i trafiken. Enligt Sifoundersökningen tycker 63 procent av befolkningen att det är dags att införa en nollvision när det gäller tobaksrökning. Också bland riksdagsledamöterna finns ett stöd för en nollvision: 65 procent av ledamöterna kan tänka sig en sådan.

Jag vet inte hur man har formulerat sig när man ställde dessa frågor, men med tanke på hur många som verkar ha varit positiva till rökförbudet på krogar, skulle jag inte bli förvånad över att det faktiskt finns en viss verklig sympati för att med våld och tvång förverkliga denna nollvision.

Jag skulle dock önska att Cancerfonden och våra politiker blev lite mer explicita i denna fråga. Varför inte bara säga att din hälsa är en statlig angelägenhet eftersom vi, politikerna, anser att din kropp i princip är statlig egendom? Jag undrar hur många som skulle stöda denna paternalism då.

För det är, trots allt, ganska uppenbart att det enda sätt vi kan minska antalet röka till noll är genom att också minska vår frihet till mycket nära noll. Dock måste jag erkänna att jag just precis nu är ganska pessimistisk i denna fråga. Jag tror tyvärr att alldeles för många verkligen tycker att det är rätt av staten att bestämma över våra liv in i minsta lilla detalj.

5 reaktioner på ”Nollvisionens pris är vår frihet

  1. Sedan jag började läsa Ayn Rand har jag uppmärksammat att tidningarna dagligen är fulla av dylikt. Dessutom spär de på tänkandet, t ex så har DN på sin hemsida alltid flera polls i formatet ”borde det vara tillåtet att..?”

    Förmynderiet tycks inte ha några som helst gränser och vara accepterat av många. Med rätt kampanj i SVT och Aftonbladet skulle man kunna få de flesta att gå med på vilka förbud som helst.

    Samtidigt finns det en tro på Sverige som det friaste och mest rationella landet som finns.

    Det är så man blir tokig.

  2. Nollvisionen som begrepp var inte trovärdigt innan, men är det än mindre nu. Hur realistiskt är det att uppnå en 0%-ig rökning bland medborgarna? Visst, ”vi ska sträva” heter det, men som sagt, sträva betyder egentligen kväsa den individuella friheten. ”All your bodies belong to us”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.