Vi behöver en ny moral

Jag skrev denna insändare för ett tag sedan. Jag har skickat in den lite här och där, men den verkar inte ha blivit publicerad någonstans (fast jag fick tecken på att så skulle ske):

Vad är det för fel på världen idag? Felet är moralen. Inte bristen på moral, utan dominansen av fel sorts moral, nämligen den konventionella moralen. Den konventionella moralen företräds av två dominerande teorier. Den religiösa och den sociala teorin.

Enligt den religiösa teorin ska en god människa tjäna Guds vilja. Så vad vill Gud? Många religiösa förnekar, med hänvisning till Guds vilja, rätten till abort, trots att det skulle döma många människor till föräldraskap mot deras vilja. För många som nu tvingas ge upp sina drömmar är detta en dödsdom för själen. Detta driver många kvinnor till olagliga och osäkra aborter som årligen kostar tiotusentals kvinnors liv. Många religiösa är också, med hänvisning till Guds vilja, emot embryonal stamcellsforskning, trots att sådan forskning skulle kunna resultera i nya läkemedel som skulle kunna göra livet bättre för miljontals människor.

Enligt den sociala teorin ska en god människa tjäna ”samhällets bästa”. Så vad består ”samhällets bästa” av? I Nazityskland bestod det av att man förslavade och mördade miljontals människor i koncentrationsläger på grund av deras ras. I Sovjetunionen bestod det av att man förslavade och mördade miljontals människor i koncentrationsläger på grund av deras samhällsklass. I Sverige bestod det fram tills ganska nyligen av att man tvångssteriliserade tiotusentals människor på grund av deras gener.

Eftersom moralen är en uppsättning av värden och principer som ska vägleda oss i livet, bör vi döma den konventionella moralen efter den vägledning den ger oss. Och som vi kan se ger den konventionella moralen inte mycket till vägledning. Eftersom det moraliska inte är det praktiska – då det tenderar att leda till död och lidande – drar många slutsatsen att vi därför måste vi välja mellan att vara moraliska eller att vara praktiska.

Men det måste inte sluta så här. Det finns faktiskt ett rationellt alternativ. Enligt Ayn Rands filosofi, objektivismen, bör en god människa tjäna sitt eget rationella egenintresse. Den säger att din egen rationella lycka är det högsta moraliska målet med livet. Den säger att varje människa är ett självändamål, varför du varken ska offra dig själv för andra eller andra för dig själv. Du ska leva för din egen skull och av egen kraft och erkänna alla andras rätt att göra detsamma. Vill du veta mer? Läs då Ayn Rands roman Atlas Shrugged.

En reaktion på ”Vi behöver en ny moral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.