Ta det inte för givet

Ibland får jag höra folk säga saker med följande andemening: ”Religionen har inte en chans att komma tillbaka”. Eller: ”Vår moderna civilisation kommer aldrig att gå under”. Detta är nog, tyvärr, ganska naivt.

Det finns trots allt massor med människor som arbetar hårt med opinionsarbete som syftar på att förstöra vår västerländska industriella civilisation: environmentalisterna. Det finns de som arbetar hårt med att föra krig mot den: militanta islamister. Det finns kristna och pragmatiska politiker som blundar inför detta faktum och som därför, på olika sätt, hjälper dem på traven: neokonservativa och ”realisterna”. För att inte tala om alla de som argumenterar för ”fred” till varje pris vilket betyder en fred köpt till priset av vår frihet, vilket betyder en värdelös fred: pacifisterna. Det finns alldeles för många intellektuella och akademiker som försöker påskina att islamisk teokrati inte är sämre än kapitalism och frihet: multikulturalisterna. Sedan finns det en stor och växande skara människor i USA som söker förvandla landet till en kristen teokrati: de kristna fundamentalisterna.

De har ingen chans, säger ni kanske. Denna naiva tro baserar sig, enligt mig, på att folk inte kan blunda inför fördelarna med vår västerländska civilisation, vår vetenskap, vår teknologi och vårt välstånd. Det är bara inte möjligt, säger ni kanske. Problemet är att det är det visst. Alla de exempel jag nyss radade upp är samtliga exempel på det.

Nyligen fick vi se ett fruktansvärt exempel på detta. Metro:

Madeline Neumann, 11, blev sjukare och sjukare. Men hon fick ingen hjälp. Hennes föräldrar vägrade skicka henne till sjukhus – istället för vård så fick hon bara föräldrarnas böner.

Fallet med den diabetessjuka flickan i Wisconsin chockar nu USA, skriver Metro New York.

– Föräldrarna skylller dödsfallet på att de inte hade tillräckligt god tro, säger Dan Vergin, polis i staden Everest.

Enligt polisen så trodde föräldrarna i torsdags att Madeline fortfarande skulle kunna återuppstå.

Bloggen Dollars & Crosses gjorde följande observation med anledning av denna tragedi:

[W]e are faced with a very troubling truth: in a nation where the practical benefits of reason, science and technology surround us, seemingly everyday Americans are nevertheless willing to engage in Stone-age mysticism and irrationality—and do so at the price of precious human life. Even if there is tremendous outcry against these parents, I can’t help but take the fact that this girl died in the first pace as a troubling sign.

Jag instämmer fullständigt.

Vi kan och ska inte ta vår västerländska civilisation – med alla dess välsignelser – för given.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.