Säg nej till McCain

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. (Och jag lär säga det fler gånger innan detta presidentval är över.) Jag förstår verkligen inte hur så många kan fatta tycke för John McCain. Jag tänker inte nu på hans exakta positioner, utan på den livskänsla som han avger. Här är ett citat från John McCains tal efter sin seger i New Hampshire: ”My friends, I didn’t go to Washington to go along, to get along or to play it safe to serve my own interests. I went there to serve my country.” McCain står för två saker framför allt: plikt och fosterland.

Nästan alla politiker kan slänga sig med en typisk ”offra dig för landet”-retorik. Men menar de det? Ibland. Ibland inte. Ibland säger de det bara för att det ”låter bra”. Folk har fått lära sig att det är moraliskt riktigt att tänka på sitt land före sitt eget bästa. Att offra sig för sin nästa. Att leva för andra. Att göra sin plikt. Etc. En sak är säker: John McCain menar det när han säger det. Men McCain menar inte att man ska bry sig om USA för att USA är världens bästa land, för USA bygger på principen om individens rättigheter – rätten att sträva efter sin egen lycka. Att älska sitt land för att det bygger på rationella principer och värden, är en sak. Att vara villig att ställa upp i dess försvar är uttryck för rationell egoism. Det är rationell patriotism, inte plikt och kollektivistisk nationalism.

Man hör på McCains röst att han menar det han säger. Han har dessutom sagt det i så många tal, i så många sammanhang, att det knappast är en olyckshändelse. I natt såg jag på John McCains tal efter sin seger i New Hampshire. Vad hörde jag? Jo, jag hörde en retorik som är ovanligt explicit på en punkt. (Inte ovanligt för att vara John McCain utan ovanligt för att vara en politiker.) McCain antyder klart och tydligt att en god amerikan är en amerikan som sätter landets bästa före sitt eget bästa. Han börjar med att tacka alla kandidater, från båda partier, och deras kampanjarbetare för deras insatser:

”The results of the other party’s primary is uncertain at this time, but I want to congratulate all the campaigns in both parties. I salute the supporters of all the candidates who worked so hard to achieve a success tonight and who believe so passionately in the promise of their candidate. And I want to assure them that though I did not have their support, and though we may disagree from time to time on how best to advance America’s interests and ideals, they have my genuine respect. For they have worked for a cause they believe is good for the country we all love, a cause greater than their self-interest.”

Alltså, McCain vill tacka sina meningsmotståndare för att även om de har fel i hur man bäst tjänar sitt land, har de i alla fall gjort något för att tjäna sitt land. Sedan blir han än mer explicit: ”I learned long ago that serving only oneself is a petty and unsatisfying ambition. But serve a cause greater than self-interest and you will know a happiness far more sublime than the fleeting pleasure of fame and fortune. For me that greater cause has always been my country, which I have served imperfectly for many years…” Och det är sitt land som han vill tjäna om han blir president. Inte av egoistisk kärlek, utan av plikt till nationen, förstås. Det är också nationen som han vill att du som god amerikan ska tjäna. Inte din egen strävan efter lycka. Eller rättare sagt: din egen strävan efter lycka – ”riktig lycka” – kräver av dig att du lever för ditt fosterland.

Denna ”offra dig för ditt land”-retorik är något av ett genomgående tema för John McCain. I sitt tal där han tillkännagav sin presidentkandidatur sade han: ”I don’t seek the office out of a sense of entitlement. I owe America more than she has ever owed me. Thirty-four years ago, I came home from an extended absence abroad. While I was away, I fell in love with my country. I learned that what’s good for America, is good enough for me.” I sitt tal till the Values Voter Summit sade han:

”Some people misunderstand voters who are concerned with something beyond their economic self interest and believe that the demands of self-interest are best served by the priorities of the Democratic Party.  I disagree.  I believe Republican economic policies, our respect for the dynamism and growth created by free markets, have proved the surest way to help people earn and maintain prosperity.  Voting for whomever you believe will bring home the most pork to your state or district is neither in your self-interest nor does it respect the faith we have in a nation that was founded on ideals and not tribal or geographic identities.”

Låter rätt bra, eller hur? Men kom ihåg att etik kommer före politik. Det är etiken som bestämmer politiken. Etiska ställningstaganden är därför viktigare. De säger ofta mer om deras framtida politik än deras sakpolitiska ställningstaganden. Vad är det för ”ideals” som USA bygger på? Mycket kortfattat: rätten att sträva efter lycka. Vad är det McCain kämpar för? ”That is why for my entire political career I have fought against wasteful spending so that American families would have the freedom and means to make their own choices, and to choose, as I hope most would, and as you have, to serve a cause greater than self-interest.” Med andra ord: Om du tvunget vill sträva efter välstånd, då är republikanernas ekonomiska politik det bästa alternativet. Men gör det helst till syften som är mer ”moraliska”. Dvs bortom ditt eget intresse.

Vad är det för filosofi som tycks ligga till grund för John McCains ”offra dig för ditt land”-retorik? Den primitiva filosofi som heter religion: kristendom närmare bestämt: ”When I was a young man I thought glory was the highest ambition and all glory was self-glory.  My parents and the Naval Academy tried to teach me otherwise but it wasn’t until I had to rely on others to an extent I never thought would be necessary that I understood the lesson.  I had to have faith in something greater than myself not only to survive but to survive with my self-respect intact: faith in my comrades; faith in my country; and faith in my God.”

Religion ska, lovar han de religiösa väljarna, inte bara prägla hans inrikespolitik: ”If America stands for anything, it stands for the freedom to follow our own hearts, to determine our own relationship with God … Judges should not legislate from the bench and actually restrict religious freedom by banning its expression in the public square … I have been pro-life my entire public career.”

Det ska förstås även prägla hans utrikespolitik. John McCain motsätter sig bland annat tortyr av terrorister eller att fängsla terrorister utan rättegång, för det bygger inte på ”amerikanska ideal”, säger han. Ska vi vinna kriget mot islamisk terror, kan och bör vi göra det genom att följa våra ”amerikanska ideal”. Annars är inte USA värt att försvara: ”We will not surrender to the terrorists, and we must not surrender to our fear.  We must resist at all costs the temptation to believe that we can protect America by sacrificing the values that make it worth protecting.” Men detta är inte alltid lätt, medger McCain.

”It’s not easy to preserve our ideals in the midst of a difficult struggle with those who despise every value we stand for.  It’s not easy to see the humanity of our enemies, who refuse to acknowledge our humanity, and whose cruelty is so wanton and sickening.  The Bible’s call to do just that reminds me of the saying that Christianity has not been tried and found wanting, so much as it has been found difficult, and not tried.  The consistent message of the Gospels calls us to recognize that all life is sacred because all human beings are created in the image of God…”

Med andra ord: Vi måste vara beredda att älska våra fiender och förlåta dem. Detta är utgångspunkten för en god utrikespolitik och för ett moraliskt krig mot terroristerna. Om ni inte tror mig när jag säger att det är detta McCain menar kom då ihåg att McCain blev torterad i flera år i Vietnam. Ändå säger han detta:

”I had to have faith in something greater than myself not only to survive but to survive with my self-respect intact: faith in my comrades; faith in my country; and faith in my God.  That faith helped me not only to endure but to understand and respect the values it encompassed.  And, thus, in a moment of unexpected compassion that God ordained, I could learn the most valuable lesson of all: how to forgive and to escape the bitterness that could have destroyed my life.”

Så därför följer ett kristet krig:

”We have gone to war to defend our security and our values, and that is an enterprise that always involves morally hazardous actions.  It is a just war and like all wars it requires the sacrifice and taking of human life.  But let us not abandon our humility in its prosecution. War is a terrible thing, not the worst thing, but a terrible thing nonetheless.  And our humility, commanded by our faith in our ideals and in a just and loving God, gives us the strength to resist the unnecessary sacrifice of our faith in the necessary cause of defeating our enemies.”

Översättning: se på de senaste årens altruistiska, medkännande, kristna och neokonservativa krig, så får ni er en uppfattning om vad vi talar om här.

Vad är det Bushadministrationen ska fördömas för kanske mest av allt? Det meningslösa uppoffrandet av tusentals amerikanska soldater för altruistiska kristna krig i Irak och Afghanistan. Låt er inte luras eller lockas av hans politiska retorik om krig mot islamisk terrorism. Även George Bush kom med en ”tuff” retorik om behovet av och rättfärdigheten i att ”försvara Amerika”. Men vi vet numera alla vad det egentligen betydde. Nej, när John McCain, med denna bakgrund, går till val med en ”offra dig för ditt land”-retorik och menar det, då vet vi precis var vi är på väg. Ni vet också varför jag inte vill se John McCain som en president för Amerika.

12 reaktioner på ”Säg nej till McCain

 1. “We will not surrender to the terrorists, and we must not surrender to our fear. We must resist at all costs the temptation to believe that we can protect America by sacrificing the values that make it worth protecting.”

  Men det finns ju korn av sanning även här :)

  Säg mig, finns det egentligen någon som du vill se som USA:s president? Av kandidaterna som är aktuella.

 2. Tomas: ”Säg mig, finns det egentligen någon som du vill se som USA:s president? Av kandidaterna som är aktuella.”

  Som jag vill se som president? Jag kanske får en annan uppfattning senare, men just nu är mitt svar nej. (Om jag överhuvudtaget väljer att sympatisera med någon lär det ändå inte vila på personens dygder utan snarare på vem som utgör alternativet.)

 3. Tomas: Det finns något som heter ”kontext” eller ”sammanhang”. Och jag tycker det framgår med all önskvärd tydlighet av Carls post att de ”värden” McCain är så ivrig att skydda och bevara handlar om självupoffrande pliktuppfyllelse, inte om något som gagnar livet eller har med individens rättigheter att göra.

 4. Sedan dess har det dock kommit upp nya saker som gör mig ännu mer skeptisk till honom, men mer om det en annan gång. (Nej jag tänker inte på historien om hans nyhetsbrev som nu har uppdagats. Jag har inte någon uppfattning här. Jag vet för lite och tänker vänta tills det hela har blivit litet klarare istället.)

 5. Glöm inte heller att McCain är starkt vidskeplig. Han tog in på samma hotellrum som han hade förra gången det gick bra i NH. I dagarna så hittade han ett mynt på trottoaren som han plockade upp och bär numera det med sig vart han än går. Fattas bara lite astrologi.

 6. Aha, ja, läste. Samma punkter som jag kritiserar honom på med andra ord, plus det att han är negativt inställd till evolutionen, och positivt inställd till Bibeln. Om han är de facto kreationist vet jag dock inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.