Miljörörelsen vs. trafiksäkerheten

DN: ”JAPANSKA SUBARU bygger driftsäkra bilar och belönas årligen i attitydundersökningar av extremt nöjda kunder. Märkets kännetecken är den lite udda boxermotorn och permanent fyrhjulsdrift. Bilarna är mycket uppskattade i Sverige, bland annat för sin kapacitet som dragfordon och framkomlighet på dåliga vägar.

Fyrhjulsdrift och kraftiga motorer gagnar sällan miljön. Men EU:s nya snittregler för en biltillverkares koldioxidutsläpp tvingar fram modeller med låg förbrukning för att kompensera ett märkes miljöbovar.

Det drabbar inte minst Subaru. Man är i färd med att lansera en dieselmotor, världens första i boxerutförande…”

Denna bil är inte producerad av Subaru själva, utan det är en Daihatsun som man satt på en Subaru-lototype på (och glömt ta bort vissa Daihatsun-symboler på…). Den är liten och späd, saknar antisladd-system och bygger till noll procent på Subaru-teknik (normalt sett bygger man allting själv, utan hjälp från andra tillverkare). EU:s nya snittregler för en biltillverkares koldioxidutsläpp tvingar fram modeller med låg förbrukning för att kompensera ett märkes ”miljöbovar”. Så det gällde att komma ut på marknaden snabbt som ögat innan miljölagstiftarna straffar dem — straffar dem för att de gör förträffligt trafiksäkra och slitstarka bilar!
 
Jag vet dock att Porsche har stämt EU för de orättvisa koldioxidmålen (och dessutom funderar de på att köpa Volkswagen bara för att snygga till sina genomsnittliga utsläppssiffror — en affär som i övrigt helt och hållet saknar logik).
 
Samtliga övriga Subaru-modeller har fyrhjulsdrift, vilket förbättrar väghållning och köregenskaper till priset av något högre bensinförbrukning. Perfekt för svenskt vinterväglag. De kör även med den slitstarka boxer-motorn, som är känd för att vara slitstark och robust, men som också har högre bensinförbrukning. Men koldioxidmålen står i KONFLIKT med bra trafiksäkerhet och tillförlitliga fordon! Därför tvingas Subaru sälja andras små otäcka miljöbilar under eget namn. De har givetvis inte ens försökt göra den bra – för vi vet vilket samband som gäller mellan thinking and force.
 
Jag hoppas att Al Gore köper sig en sån här och kraschar med den i vinterväglaget.

2 reaktioner på ”Miljörörelsen vs. trafiksäkerheten

  1. Och ändå står biltrafiken för ynka 10% av co2-utsläppen… elproduktionen står för nästan 60%. Det är dock roligare att jäklas med folk som kör SUV än att ge sig på grannkärringens hårtork..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.