I fredags kunde jag i Metro läsa en mycket underlig artikel. Rubriken säger: ”Socialism inget för schimpanser”. Hur ska jag kunna låta bli att läsa artikeln när rubriken säger en så fascinerande sak?
Som väntat innehöll artikel ett bra exempel på inte bara dålig vetenskap utan på mycket dålig vetenskap. (Det är antingen det eller också har TT som rapporterar om den så kallade vetenskapen kommit med ännu ett bidrag med dålig journalistik.)
Vetenskapen som man redogör för genomsyras nämligen av en massa märkliga slutsatser som inte vore det minsta möjliga att dra, om det inte vore för att man smugglade in en massa felaktiga eller vilseledande premisser i resonemanget.
Låt oss ta det från början:
Vår närmaste släkting i djurvärlden, schimpansen, saknar medfödd känsla för rättvisa. De upprörs inte på samma sätt som vi människor när någon annan lägger beslag på resurser för egen del, enligt en ny studie.
För det första: Vilken ”medfödd känsla för rättvisa”? Människan har ingen sådan medfödd känsla.
Jag förstår inte hur seriösa vetenskapsmän kan gå runt och hävda en sådan här sak. Det finns, såvitt jag vet, inga belägg för detta. Nog att förmågan att känna sig rättvist respektive orättvist behandlad, t ex glad eller arg, finns. Men det betyder inte att vi har någon medfödd känsla för rättvisa.
Människor beter sig orättvist hela tiden. Ska man då förmoda att de föddes utan denna känsla? Många människor reagerar dessutom alldeles för ofta rent känslomässigt på ett sätt som klart antyder att de inte alls vet vad rättvisa är. (”Avundsjuka” är ett mycket bra exempel på detta.)
För det andra: Sedan när definieras ”orättvisa” som att ”lägga beslag” på ”resurser för egen del”? Försöker de på fullaste allvar smuggla in premissen att ”girighet” och ”själviskhet” per definition gör en människa ”orättvis”?
Till de som gärna vill avfärda filosofins inverkan i kulturen vill jag säga att ni bör vara uppmärksamma på vad det är vetenskapsmän säger, vad det är de tar för givet och vad de tror att de kan säga utan att någon ska höja på ögonbrynen.
Artikeln fortsätter:
Detta ger schimpanserna möjlighet att agera rationellt på ett sätt som vi människor inte är kapabla till eftersom vi så lätt känner oss kränkta.
Här smugglar man in premissen att känsla står i en konflikt till förnuft, att rationalitet är oförenligt med vår ”känsla för rättvisa”, att rättvisa är oförenligt med själviskhet och följaktligen att människor därför tenderar att vara mindre rationella än schimpanser?!
Sedan beskriver artikeln ett experiment som resulterade i att schimpanserna fick olika mycket russin, trots att de var och för sig gjorde samma ansträngning för att komma över dem.
Detta spelade dock ingen roll. Alla schimpanser accepterade utan vidare den orättvisa fördelningen, hur grov den än var. De agerade rationellt och vinstmaximerande, utan att visa någon ilska.
Alldeles bortsett från att experimentet inte alls visar om schimpanserna har någon medfödd förmåga att känna varken rättvisa eller orättvisa, kan man bara konstatera att även om de hade en sådan ”känsla” skulle experimentet ändå inte kunna bevisa det, eftersom det från början till slut uteslöt alla möjligheter till genuin rättvisa: Vad har schimpanserna för anledning att bli sura på varandra? Ingen av schimpanserna hade, av vad man kan se i TT-telegrammet, någon förmåga att påverka vem som skulle få de olika mängderna russin.
(Jag kan möjligen gå med på att detta experiment visade något som vi redan visste, nämligen att schimpanser inte föds med några medfödda idéer eller värderingar (som ändå är begreppsliga bedrifter som endast människor är förmögna till att åstadkomma). I synnerhet föds de inte som anhängare av egalitarianism eller med uppfattningen att socialismen är idealet. Men att bara kunna konstatera saker som vi redan har vetat länge är knappast intressant ur ett vetenskapligt perspektiv.)
En annan sak som är värd att lägga märke till är att ordet ”socialism” förekommer ingenstans i brödtexten. Därför uppstår frågan: Är det TT som själva drog slutsatsen att schimpanser inte vill ha socialism eller är det vetenskapsmännen?
Oavsett vem som drog denna märkliga slutsats, kan man också fråga sig hur dessa vetenskapsmän togs emot av sina kollegor? TT avslutar telegrammet så här: ”[Keith] Jensen [evolutionsantropolog vid Max Planck-institutet i Leipzig, Tyskland] och hans kollegor, som redovisar sina resultat i tidskriften Science, drar slutsatsen att våra närmaste släktingar saknar känsla för rättvisa”. Jag kanske är okunnig, i vilket fall ni gärna får upplysa mig, men är inte Science en av de där ansedda tidskrifterna?
Ja, det var förmodligen något av det mest oärliga jag läst i Metro (men oärliga artiklar är i och för sig inte sällsynta i tidningen). Man får medge att det är lite lustigt. Att någon har suttit och tänkt ut dessa perversa påståenden, och faktiskt tagit dem så seriöst att han (eller hon) skrivit ner dem (jag hittar inte artikeln just så vet inte vem som skrev den). Jag tror inte jag har så bra fantasi. Eller också slösar jag den bara inte på sådana här tokerier.
Såvitt jag har förstått det så är det redigeraren på tidningen som sätter rubriker på artiklarna.
Tomas: Det har du nog helt rätt i. Fast i slutändan spelar det inte någon roll vem som satte rubriken, för det är en bisarr rubrik i vilket fall som helst. Om du har rätt, och det har du säkert, bevisar det ju bara, om något, att det jobbar märkliga människor på Metro…
Jag vet inte så mycket om tidskriften Science. Men från Illustrerad Vetenskap som jag prenumererade på när jag var yngre har jag ett riktigt skräckexempel.
Det var ett kort stycke text i slutet av tidningen och handlade om dataspel och kriminalitet. Jag citerar från minnet: ”En undersökning visar nu att personer som spelar våldsamma dataspel begår fler våldsbrott än genomsnittet. Tjejer begår färre våldsbrott än killar, förmodligen för att de spelar mindre våldsamma dataspel”
Man blir mållös.
Mvh
Fredric Hansson