Om att släcka eld med bensin

För ett tag sedan anklagade jag Investor’s Business Daily för att propagera för en i all väsentlighet keynesianistisk politik (om än i form av ”supply-side economics”), fick jag lite protester från en läsare som minsann menade att jag hade läst fel och missförstått allting. Sådant händer så klart, men som jag förklarade redan då var så inte fallet den gången vilket kontexten gjorde klart.

Nyligen brast husbubblan i USA och kreditmarknaderna kom i gungning. Detta var en direkt konsekvens av den inflationistiska politik som den amerikanska centralbanken har fört. (Se George Reismans redogörelse här.) Men istället för att låta marknaden anpassa sig till verkligheten, vilket på sikt vore bra för den amerikanska ekonomin, lovordade IBD den 10 augusti inte bara centralbankernas beslut att kraftigt inflatera penningmängden.

IBD rapporterade: ”As we reported Friday, the European Central Bank pushed $130 billion into its banking system to stave off a liquidity crisis. It was the largest such monetary intervention in the history of central banking. The Fed dumped a more modest yet still-substantial $38 billion — and some $88 billion total over the last week. Japan, too, added more than a trillion yen, just to be safe”. Ändå frågar de sig: ”[W]hat if they weren’t enough? There’s still plenty central banks can do”. De noterar bland annat att strax efter den 11 september slungade den amerikanska centralbanken in 256 miljarder dollar!

Ni kan tydligt se implikationerna. Snacka om att vilja släcka en eld med bensin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.