Dagens last

”En kvinna på randen till genombrott”. Tidskriften Voltaire kommer att ha ett helt nummer tillägnat Ayn Rand. Detta är förstås väldigt väldigt bra. Ayn Rand förtjänar all uppmärksamhet hon kan få. I Stockholm hade de förra veckan en releasefest för detta nummer. I Lund kommer de också att ha en sådan releasefest nästa vecka. Den 3 April närmare bestämt. Det kan bli riktigt kul. Jag kommer att vara där. Och det kommer också Mattias Svensson och Boris Benulic. Se till att anmäla er här. ”Vi ses snart!” (Varning: kanske en något långsökt referens.)

Vad handlar den vetenskapliga debatten i klimatfrågan om? Moderna myter summerar. Ett utdrag:

IPCC säger i sin senaste politiska rapport att man är 90% säker på att sina resultat. Men detta är en subjektiv uppskattning och det framgår inte hur man kommit fram till detta. För att en modell ska vara användbar som prognosverktyg måste den kunna valideras. Men det finns inte en enda modell om globala temperaturen från IPCC som har validerats. Observera detta – inte en enda modell! … Eftersom modellerna inte har validerats kan resultaten inte sägas vara mer än hypoteser. Ett exempel som visar att modellerna är mycket osäkra är att IPCC:s egna resultat ändras från rapport till rapport. Alarmisterna brukar bortförklara detta med att vi har mer fakta nu men frågan är om vi har tillräckligt med fakta för nuvarande resultat?

Tack Per Welander för att du finns!

Framsteg. Goda nyheter:

Scientists have created the world’s first human-sheep chimera – which has the body of a sheep and half-human organs.

The sheep have 15 per cent human cells and 85 per cent animal cells – and their evolution brings the prospect of animal organs being transplanted into humans one step closer.

He has already created a sheep liver which has a large proportion of human cells and eventually hopes to precisely match a sheep to a transplant patient, using their own stem cells to create their own flock of sheep.

The process would involve extracting stem cells from the donor’s bone marrow and injecting them into the peritoneum of a sheep’s foetus. When the lamb is born, two months later, it would have a liver, heart, lungs and brain that are partly human and available for transplant.

Gentekniken är underbar. Men kritikerna låter sig inte vänta. Ja, det finns säkert en risk för att många latenta sjukdomar hos djuren ska spridas till människor. Men det är ingen anledning för att stoppa detta. Det är däremot en anledning till att vara försiktig och uppmärksam. Och att förfina processen så att man kanske kan undvika den faran.

Platon. Thrutch ger oss insiktsfulla citat från Platons Staten. Jag gillar framför allt citaten ur “Portrait of a Tyrant”. Den ger ett klart och tydligt svar på frågan: Är en diktator den lyckligaste människan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.