Miljörörelsen mot tankefrihet

Anta att du är ute på en promenad. Plötsligt möts du av miljöaktivister som med hänvisning till en ”konsensus” bland vetenskapsmän kräver att du minskar ditt koldioxidutsläpp. Om du inte gör det då kommer de att tvinga dig till det.

Men precis som religiösa fanatiker inte har någon rätt att köra ned sina dogmer i halsen på folk, har inte heller miljöaktivisterna någon rätt att köra ned sina ”vetenskapliga” föreställningar i halsen på folk. Ändå är detta vad många miljöaktivister tycks tro. Klimatforskaren Timothy Ball har fått fem dödshot pga hans skeptiska inställning i klimatfrågan.

Men, säger du kanske, om vi inte tar klimatfrågan på allvar kan miljontals människor drabbas. Därför har vi rätt att med skatter tvinga folk att minska sina koldioxidutsläpp. Att mänskligheten släpper ut koldioxid så att det påverkar klimatet är dock inget skäl för att sätt stoppa enskilda individer från att släppa ut koldioxid.

Sverige står för mindre än 3 promille av världens totala koldioxidutsläpp. Enligt Naturskyddsföreningen måste industriländerna minska sina koldioxidutsläpp med 80% till år 2050 för att stoppa klimatförändringarna. Så om Sveriges bidrag försvann skulle det inte ha någon betydelse. Den enskildes bidrag är av en ännu mindre betydelse.

Så att hålla varje enskild individ ansvarig för vad som är det samlade verket av miljontals enskilda individer är uppenbart orimligt. För det innebär att vi håller den enskilde individen ansvarig för saker hon i själva verket inte är ansvarig för.

Det är upp till dig att avgöra om det miljöaktivisterna överhuvudtaget är sant. Det är sedan upp till dig att avgöra hur du ska förhålla sig till detta. Vad du än kommer fram till har du ingen rätt att tvinga på andra dina slutsatser.

3 reaktioner på ”Miljörörelsen mot tankefrihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.