Andan från 1776

IBD:

A 2005 Center for American Progress poll indicated that while 64% strongly supported reforms that would provide ‘affordable coverage for all Americans,’ only 46% do so if it means a bigger government role in the health care system, and just 41% want universal coverage if it means raising taxes.

Nor is there any agreement on a course to take to achieve universal coverage. The Kaiser survey found that just 42% want a ‘major effort’ to help the uninsured, a figure that’s been fairly consistent since 1999. Half say they want either limited or no changes. Only about a third say they want a nationalized health system.

Man bör inte läsa ut allt för mycket av opinionsundersökningar som dessa. Men i den mån dessa siffror verkligen säger oss något så är det hoppingivande.

De antyder nämligen att en majoritet av amerikanerna är betydligt mer rationella, själviska och frihetsälskande än en majoritet av européerna och kanadensarna.

De antyder att andan från 1776 fortfarande, trots allt, är rätt stark hos många amerikaner. Om så verkligen är fallet då är USA än idag frihetens sista bastion i världen. Och det är skäl för att vara hoppfull inför framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.