Grattis Ayn Rand!

Idag är det 102 år sedan Ayn Rand föddes. Vem var Ayn Rand? Vilka var Ayn Rands idéer? Vilka var Ayn Rands bedrifter?

I samband med detta vill jag även göra reklam för den nya PDF-nattväktaren. (Eller jag tror i varje fall att den är ny för jag har inte något minne av att jag ska ha läst den förut.)

När jag väl är igång vill jag bara påpeka att denna blogg är inte död. Ja det har varit lite låg aktivitet här. (Som det ibland brukar vara.) Men förutom det att jag har funnit kärleken, så har jag inte haft så bra idéer på vad det är jag vill skriva om. Jag återkommer dock med åtminste ett större inlägg nu i helgen. Det lovar jag. Sedan ska jag se om jag kan få lite mer fart på den här bloggen! ;-)

Jag vill också säga att jag klarade ekonomisk historia med tre VG4 (”svagt VG”) och avslutningsvis ett VG5 (”starkt VG”). Det var ett trevligt slut på en hemsk och tråkig kurs. Nu har jag börjat läsa idé- och lärdomshistoria. Ganska trevligt än så länge. Svante Nordin är en underbar föreläsare, det lilla jag har tagit del av honom, och hans bok om filosofins historia är också den ganska angenäm.

En sak till. Jag noterar i den senaste PDF-nattväktaren att POS skriver följande:

Varför krympte ”fyrbåken” till en ”ensamt fladdrande ljuslåga”? En ensam människa kan inte hålla igång en fyrbåk eller lysa upp hela världen. Säkert kommer många att tycka att den ensamma ljuslågan i oförnuftets natt också är ett utslag av hybris. Jag är (förhoppningsvis) inte den enda förnuftiga människan här i världen. ”Pappersnattväktaren” kommer fortsättningsvis att ges ut i pdf-format, en eller två gånger om året, om krafterna står mig bi.

Folk har kallat mig för en ”sykofant”. Jag bryr mig inte. Men jag vidhåller att vad POS än tycker, är han för mig och, är jag alldeles säker på, många andra, ännu en fyrbåk. Inte en ”ensamt fladdrande ljuslåga i i oförnuftets natt”.

5 reaktioner på ”Grattis Ayn Rand!

 1. Grattis till flickan! Av din blogg att dömma har hon nog gjort ett bra kap :D

  Föresten, på tala om tjejer, jag har märkt att de ofta svarar bättre på Ayn Rands böcker än vad killar gör. Jag blev väldigt förvånad över detta då jag tidigare har tänkt på dem som något killar skulle ha lättare att gilla.

  Har du liknande erfarenheter?

  MVH Fredric Hansson

 2. Tack! Jodå, än så länge uppskattar hon mina föreläsningar om filosofi. Fast än så länge måste jag säga att våra gemensamma biologilektioner är ganska givande också. För att uttrycka det milt! ;-)

  Vad gäller kvinnor som reagear på Ayn Rands böcker vet jag inte så mycket om faktiskt. Tyvärr. Jag känner faktiskt bara en kvinna som har läst Ayn Rand och hon har inte riktigt reagerat så som jag hade förväntat mig. (Hon har inte reagerat negativt, men hon verkar inte ha blivit helt ”blown away” som jag hade hoppats på; dock kan det kanske bero på att jag har förstört lite av upplevelsen genom våra ständiga diskussioner.) Någon annan som vet bättre kan kanske intyga på din beskrivning?

 3. Jag känner en handfull kvinnor som läst Ayn Rand, och dessa har lagt större fokus på romantiken än vad många män verkar göra. Exempelvis den mellan Howard Roark och Dominique Francon. Jag har personligen lagt stor fokus även på detta, såväl som på relationen mellan Dagny och Hank, men jag vet några som helt förbisett – med flit – de budskap och poänger som romanerna vill göra, och som, tyvärr, läst böckerna som något slags kärleksromaner enkom. Det rör sig förstås bara om en handfull kvinnor som sagt, och jag vill inte påstå att de är representativa för alla andra kvinnor i världen.

  Ett PS: Jag har läst ”Det pessimistiska förnuftet” av Svante Nordin, och det var en ganska mysig bok =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.