8 reaktioner på ”Kan, kanske, typ, ungefär…

 1. Linus: Nej, jag tror inte att flera kommer att dö, flera djur och växter kommer att dö ut, och jag ser inte dagens relativt varma vinter som ett bevis för någon farlig eller katastrofal _global_ uppvärmning.

 2. Hmm..
  Vad behöver du för bevis?

  Jag skriver ett projektarbete om global uppvärmning det är därför jag frågar. Har jag din tillåtelse att använda det här inlägget och framtida i mitt arbete?

 3. Linus: Jag har studerat ämnet tillräckligt mycket för att bilda mig en egen uppfattning i frågan. Om jag känner ett behov av mer information än den jag har, ser jag till att skaffa den. Så nej tack, du behöver inte försöka övertyga mig med ”bevis”. Om du verkligen undrar vad jag tycker i dessa frågor, och varför, kan du söka bland de äldre inläggen här på bloggen. Men ja, du får om du så gärna vill det hänvisa till detta specifika blogginlägg i ditt projektarbete.

 4. Linus, det finns två frågor här som folk rör ihop och behandlar som en och samma fråga, men som måste hållas strikt isär:

  1. Är det sant att vi befinner oss i en period av global uppvärming?

  2. I så fall, vad beror det på?

  På den första frågan är mitt svar: jag vet inte. Experterna är oense; det är bara en del pseudo-experter som är ense. Vad som talar för det i min egen föga expertmässiga erfarenhet är att vi har haft ovanligt många varma somrar och milda vintrar den senaste 20-årsperioden.

  Men det är den andra frågan som är den viktiga. ”Alla” försöker tuta i oss att det är människan och industrisamhället som är orsaken. Men detta är fullständigt absurt! Klimatet har alltid växlat. Vi har haft återkommande istider interfolierade med drägligare klimat. Och vi har haft mindre dramatiska växlingar också. Vi hade en period som kallas den ”lilla istiden” och som kulminerade på 1600-talet (från svenska historien minns vi ”tågen över Bälten”). Och vi hade också betydligt mildare klimat här i Norden under bronsåldern än vi har idag. (Det finns säkert fler exempel, men det är här är exempel som är allmänt kända.)

  Istiderna gick sannerligen inte över därför att vi människor släppte ut en massa växthusgaser! De flesta av dem inträffade långt innan det ens fanns människor på jorden, och den senaste inträffade under stenåldern. Inte heller gick den ”lilla istiden” över av det skälet: 1600-talet inträffade före den industriella revolutionen.

  Ändå finns det alltså folk (inklusive en del meteorologer som faktiskt borde veta bättre) som försöker intala oss att vi måste undvika varmare väder genom sådana åtgärder som att dra ner på vårt bilkörande eller köra industrin i botten genom att förbjuda eller kraftigt skära ner användningen av fossila bränslen. Och än mer: dessa människor sitter vid makten och kan lägga makt bakom sina ord. De har också lyckats skaffa sig det där berömda ”problemformuleringsprivilegiet”, så att alla avvikande stämmor i frågan helt enkelt tystas ner.

  Många av dessa människor motiveras väl inte av något värre en en önskan att ”simma med strömmen” (vilket iofs är illa nog). Andra motiveras av maktlystnad och ser det ett sätt av många att dra åt politikers strupgrepp på vanliga medborgare ännu lite till. Och så finns det minoritet som motiveras av rent människohat och helst skulle se människan (inklusive, får man förmoda, sig själva) utplånad från jordens yta.

  För i förlängningen av allt detta finns ju inget annat än att vi tvingas tillbaka till grottor och jordkulor. Och om det nu är sant att vi riskerar ett förfärligt busväder i framtiden, så utgör ju grottor och jordkulor ett sämre skydd mot vädret än vad vi har idag.

  Sådana människor ska landförvisas till Vuoggastjålme – vintertid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.