Statliga interventioner förstör

Att USA skulle vara ”kapitalismens högborg” är ju något man ofta får höra från okunniga och indoktrinerade socialister i detta land. Om det bara vore så väl. Sanningen är ju att USA plågas av massor med destruktiva skatter och regleringar av olika slag. Det allra senaste är Sarbanes-Oxley-lagen. Denna lag lär bland annat ha resulterat i att Wall Street- och Nasdaq-börsen har blivit betydligt mindre attraktiva för utländska företag. DN:

Förändringen är drastisk. I studien konstateras att USA:s andel av värdet av alla globala nyintroduktioner föll från 50 procent år 2000 till 5 procent 2005. Samtidigt har premien för en Wall Street-notering reducerats kraftigt.

Men det finns också flera negativa faktorer som direkt talar mot Wall Street. Det fallande intresset för New York-börsen bland utländska bolag går att spåra till 2002. Det var då som USA-kongressen i efter Enronkollapsen och andra företagsskandaler i it-bubblans kölvatten antog Sarbanes-Oxley-lagen som skärpte regleringarna på USA:s finansmarknader.

Lagen, framför allt dess sektion 404, har nu blivit något av ett rött skynke på Wall Street som klagar högljutt över att tvingas följa kostsamma och tidsödande rutiner för att kunna leva upp till onödigt stränga redovisnings- och revisionskrav. För ett genomsnittligt företag blir det en extra nota på flera miljoner dollar per år.

Utländska bolag skyggar inte bara för detta dyra besvär utan befarar också att en börsnotering i USA ökar risken för masstämningar – class-action suits – mot den egna företagsledningen, styrelsemedlemmar och revisorer som kan ställas till svars i rättssalen. Det handlar numera om avsevärda belopp. Företagens kostnader för denna USA-specifika juridiska modell har ökat från totalt 150 miljoner dollar 1995 till 3,5 miljarder dollar 2005 – och då exkluderas de 6,1 miljarder dollar som blev resultatet av uppgörelsen kring Worldcoms skandalkonkurs.

New York-börsens vd John Thain har själv tvingats konstatera att europeiska och asiatsiska företag kan ha skäl att fråga sig om en notering på Wall Street är värd besväret och prislappen.

Mycket står på spel om Wall Street tappar konkurrenskraft. USA:s finansmarknadshegemoni spelar en central roll för USA-ekonomin och bidrar till att det enorma handelsunderskottet kan finansieras med ett stadigt kapitalinflöde.

Man försöker så klart göra sig av med denna omoraliska lag, men det lär inte bli av. ”[D]et politiska klimatet gör att utsikterna för lagändringar är osäkra. Missnöje med företagsskandaler, skyhöga vd-löner och vidgade inkomstklyftor ger knappast idealiska förutsättningar att gå till val på bättre villkor för Wall Street”. Sarbanes-Oxley-lagen är faktiskt den mest en av de mest antikapitalistiska lagar som har införts i USA på mycket länge. Och kom ihåg att det var republikanerna som gjorde den verklig. Detta är därför ytterligare bevis för att de konservativa inte är några sanna vänner till kapitalismen och friheten, utan att de i själva verket är fiender till den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.