Mer om SVT:s hyllning av Kuba

Stefan Karlsson:

Imagine if the government television channel in some country dedicated 4 hours to celebrate uncritically former Chilean dictator Augusto Pinochet. There would of course be massive condemnation of this and people would certainly consider any claims of neutrality laughable. Such a uncritical celebration of Pinochet would probably never happen as most libertarians and conservatives deplore Pinochet’s murder and torture of communist dissidents.

Yet here in Sweden, the government television channel (who has the nerve to -in true Orwellian fashion- characterize itself as ”free television”) have a 4 hour special theme night to celebrate ( they themselves use the Swedish word ”fira”, which means celebrate) Fidel Castro and his long rule as dictator of Cuba.

Läs hela.

Mattias $vensson har skrivit ett kritiskt brev till SVT:s chef:

Okritisk hemsida, hyllande filmer och ensidig panel, allt för att fira en diktators födelsedag och ett kommunistiskt maktövertagande. Är detta ett SVT-tema du är stolt över och kan försvara?

Läs hela.

Kristian Karlsson har skrivit en bra ledare i SvD:

SVT firar nämligen 50-årsdagen och Castros 80-årsdag med att knäböja för den skäggige diktatorn i fyra timmar. På SVT 2 är det i kväll ”Tema: Fidel Castro”, med en ovanligt anmärkningsvärd tablå. Filmer med dokumentära anslag varvas med korta intervjuer med tre personer: René Vázquez Diaz, Anja Karlsson Franck och Dick Idestam-Almquist.

René Vázquez Diaz är kubansk författare, bosatt i Sverige. Han har beskrivits som ”den enda kubanen i Sverige som stöder regimen i Kuba”. För ett par år sedan försvarade han i en lång artikel i Ordfront regimens agerande under Kubavåren 2003, då över 70 oppositionella journalister och författare dömdes till långa fängelsestraff. Amnesty betraktar dem som samvetsfångar, Vázquez Diaz slingrar sig som en ål för att förklara, förminska och förstå. Och skylla på USA.

Det finns gott om exilkubaner i Sverige, bland annat Osvaldo Alfonso som var en av de oppositionella som fängslades 2003. Men SVT valde Vázquez Diaz. Igen.

SVT chefen kommenterar kritiken: ”SVT:s vd Eva Hamilton svarar på kritiken med att hon själv fått sin bild av ”Castroregimens fattigdomskapande” genom SVT men tillägger: – Helheten i SVT:s utbud är alltid det som måste bedömas”. Ja, i ärlighetens namn måste vi, som Robin Ekman påpekade för mig, ju faktiskt erkänna att SVT aldrig ljuger. Eller förresten. Vänta lite. ”Hold the boat!” Är det inte just eftersom ”helheten i SVT:s utbud” ser ut som den gör, som SVT nu får så mycket rättmätig kritik? OK, det är kanske lite orättvist att fixera blicken på denna ”temakväll”. SVT ger ju oss också sådana ”bra” program som Argument eller Planeten.

Och så ”Kunskaps”kanalen. Glöm inte ”Kunskaps”kanalen. Sist jag såg på den, vilket var hemma hos Per Nilsson, var det enda vi såg en massa ekologistpropaganda. ”Kunskap”?! Skulle inte tro det.

Men varför är jag överraskad? Jag borde inte vara det. I skolorna och universiteten indoktrineras trots allt människor dagligen i välfärdsétatism, multikulturalism, ekologism, kollektivism, demokrati och andra former av irrationalism. Man får t o m betyg i det. Som om det vore en form av kunskap. Så sent som igår skrev jag en tenta i ekonomisk historia där det ”rätta svaret” på en av frågorna var att ständigt större och effektivare produktion oundvikligen resulterar i kriser i den kapitalistiska ekonomin, att keynesianismen är orsaken till den goda ekonomiska utvecklingen under efterkrigstiden och att införandet av guldmyntfoten leder till arbetslöshet.

Nog sagt, som POS brukar säga.

2 reaktioner på ”Mer om SVT:s hyllning av Kuba

  1. Intressant sammanställning av kommentarer kring (”den fria”) statstelevisionens skandalösa hyllning till kommunistdiktatorn Castro.

    Men….jag är inte (tyvärr, jag skulle nog faktist gjort ett bättre jobb än Kristian) ledarskribent i Svenska Dagbladet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.