Om kongressvalet

Det är snart val till kongressen i USA. Även om jag inte kan rösta där, har jag en åsikt om utgången. Min åsikt är i princip densamma som Peikoff. Vad säger då Peikoff?

How you cast your vote in the coming election is important, even if the two parties are both rotten. In essence, the Democrats stand for socialism, or at least some ambling steps in its direction; the Republicans stand for religion, particularly evangelical Christianity, and are taking ambitious strides to give it political power.
 
Socialism—a fad of the last few centuries—has had its day; it has been almost universally rejected for decades. Leftists are no longer the passionate collectivists of the 30s, but usually avowed anti-ideologists, who bewail the futility of all systems. Religion, by contrast—the destroyer of man since time immemorial—is not fading; on the contrary, it is now the only philosophic movement rapidly and righteously rising to take over the government.

Given the choice between a rotten, enfeebled, despairing killer, and a rotten, ever stronger, and ambitious killer, it is immoral to vote for the latter, and equally immoral to refrain from voting at all because “both are bad.”

The survival of this country will not be determined by the degree to which the government, simply by inertia, imposes taxes, entitlements, controls, etc., although such impositions will be harmful (and all of them and worse will be embraced or pioneered by conservatives, as Bush has shown). What does determine the survival of this country is not political concretes, but fundamental philosophy. And in this area the only real threat to the country now, the only political evil comparable to or even greater than the threat once posed by Soviet Communism, is religion and the Party which is its home and sponsor.

The most urgent political task now is to topple the Republicans from power, if possible in the House and the Senate. This entails voting consistently Democratic, even if the opponent is a “good” Republican.

In my judgment, anyone who votes Republican or abstains from voting in this election has no understanding of the practical role of philosophy in man’s actual life—which means that he does not understand the philosophy of Objectivism, except perhaps as a rationalistic system detached from the world.

If you hate the Left so much that you feel more comfortable with the Right, you are unwittingly helping to push the U.S. toward disaster, i.e., theocracy, not in 50 years, but, frighteningly, much sooner.

Jag håller med honom om att republikanerna väsentligen representerar den kristna högern med allt vad det innebär, medan demokraterna väsentligen representerar socialism (eller välfärdsétatism). Jag håller med honom om att sett utifrån ett filosofiskt sett fundamentalt plan, är den kristna högern mycket värre och farligare. Både på kort och lång sikt. Det finns förstås invändningar mot Peikoffs resonemang. Innan jag går in på dem vill jag dock kort redogöra för mina egna reservationer mot det han säger.

Jag håller absolut inte med honom om att man är omoralisk om man röstar på republikanerna. Eller att man är omoralisk om man struntar i att rösta helt och hållet. Man måste ju se till kontexten. De som trots vetskap om republikanernas natur, om det faktum att den religiösa högern nästan har tagit över partiet, att de religiösa väljarna vet det varför de lägger sin röst på dem, ändå överväger att rösta på dem, gör sig inte skyldiga till några evasioner. De förnekar inte detta, de anser istället att det är av mindre betydelse eftersom valet handlar om det så kallade kriget mot terrorismen. De anser att hotet från teokraterna inom republikanerna är av en mer långsiktig natur och inget vi har tid att oroa oss över nu. Inte när vi står inför hotet från en annan grupp av religiösa fanatiker som söker mörda oss, nämligen de militanta muslimerna. De känner att ställda inför denna situation, måste man välja det parti som tar frågorna om nationell säkerhet på allvar (republikanerna) framför det parti som inte gör det (demokraterna). Och sett ur detta perspektiv verkar det en rimlig slutsats att man ska rösta på republikanerna istället. Men det finns problem här som snart ska återkomma till.

Jag håller inte med honom om att man inte förstår sig på objektivismen, om man inte röstar som han säger att man ska rösta. Bara för att man tillämpar objektivismen på ett annat sätt än vad Peikoff gör, betyder inte nödvändigtvis att man har missförstått vad den går ut på. Jag tycker detta sätt att resonera luktar som ett slags skrämselargument och jag gillar det inte. Jag kan förstå var han kommer ifrån. Jag kan förstå den frustration som han kanske känner inför den situation som råder i dagens USA. Men det är inget skäl för att göra så här.

Det finns andra invändningar mot Peikoffs resonemang. Det sägs att det inte finns några väsentliga skillnader mellan republikanerna och demokraterna i frågan om de religiösas inflytande. Jag håller inte med. Det är sant att environmentalism, multikulturalism, socialism, etc alla kan, om man vill, beskrivas som religioner. Det är sant att dessa idéströmningar har ett stort inflytande i väst, inte minst i USA. Men det är likaså sant att dessa idéer är inte på frammarsch. Framför allt inte socialismen. De som håller på dessa idéer är svaga, defensiva, etc. De är en del av etablissemanget; men det är ett stagnerande, trött, oinspirerat etabliessemang. Idéer influerar kulturen, men inte i första hand för att ideologierna har livliga och engagerade anhängare, utan för att de är understödda av staten via de offentliga skolorna och universiteten.

Det är religion som är på frammarsch. I varje fall i USA och det är ju amerikansk inrikespolitik vi talar om. Och detta ser man inte bara inom politiken, inom debatten, utan även inom de amerikanska universiteten. Religion är på frammarch därför att när stora delar av den amerikanska allmänheten såg alternativet mellan den nihilistiska/subjektivistiska vänstern och den religiösa högern, då valde de det senare. Människor behöver moralisk vägledning och inför ett sådant val kommer de flesta förmodligen att välja det senare. Historiskt sett råder det ingen tvekan om att nihilism inte är något attraktivt. Med extremt få undantag (t ex Nazityskland och Sovjetunionen) har religion som bas för ett samhälle varit fullständigt dominerande genom hela historien. Det är ingen slump.

Det är sant att vänstern på sistone, inte minst efter förra presidentvalet, har försökt tilltala den växande skaran av religiösa väljare genom att försöka framställa sig som en bas för kristna fundamentalister. Men den amerikanska allmänheten tar inte dem på allvar. De ser igenom det för vad det är: endast ett försök att få väljare.

Vad sägs om följande observation? ”What’s more, in the 2004 presidential election, John Kerry’s strongest support came from professed atheists and non-churchgoers. A Gallup Poll released earlier this month showed Democrats felt more negatively than Republicans about most religious groups. In fact, out of 10 religious groups listed in the survey, the only two groups Democrats felt more positively about were atheists and Scientologists.  Meanwhile, less than a third of Democrats had positive feelings about Evangelical and Fundamentalist Christians, groups that received over 50% positive ratings from Republicans”. Och: ”. . . after two years of attempts to woo religious voters, it’s clear liberals still misunderstand how churchgoing Americans view the role of religion in politics. Because, if the left believes it can capture hearts and minds by simply cloaking extreme policy positions in religious rhetoric, it won’t have a prayer of winning over values voters” (Daniel Allott, ”Can the Left Close the God Gap?”, Human Events, 20060927).

De kristna fundamentalisterna ser på republikanerna som deras enda riktiga alternativ och en överväldigande majoritet av dem röstar på republikanerna. Attityderna inom demokraterna avslöjar deras sanna intentioner. Demokraterna håller inte med den kristna högern i alla större frågor. Uppenbarligen styr inte kristen dogmatism demokraternas politik alls på samma sätt. Republikanerna är de kristna fundamentalisternas hem.

Det krävs inte mycket arbete för att etablera denna bild. Om studerandet av opinionsundersökningar och röster inte räcker, studera då vad demokraterna talar om, vad de diskuterar, hur de diskuterar i deras ledare, deras debattartiklar, deras retorik, i tidningar som New York Times och Los Angeles Times. Jämför detta med vad som skrivs i konservativa tidningar som WorldNetDaily, National Review, Human Events, Townhall m fl. Det råder, efter en del sådana studiebesök, ingen tvekan om sakernas förhållande.

Det är sant att republikanerna i retoriken visar på att de tar problemet med militant Islam på allvar. Eller i varje fall betydligt större allvar än vad demokraterna gör. Men sett till vad Bushadministrationen och republikanerna faktiskt har åstadkommit i denna fråga anser jag inte att det är en seriös position att säga att de är bättre i denna fråga än demokraterna.

Irak har blivit en enda röra på grund av Bushadministrationens slaviska tillämpning av ”Just War Theory”, och på grund av Bushs övertygelse om att demokratiseringen av Irak, en religiös övertygelse för övrigt, är lösningen. Samtidigt har de låtit Nordkorea utveckla kärnvapen och just nu låter de Iran göra detsamma. De har gång på gång motarbetat en av deras bästa vänner, Israel, i deras krig mot samma fiende. När det kommer till Nordkorea och Iran har Bush gjort precis allt som man kunde förvänta sig av en demokrat som t ex John Kerry. Och det är just precis därför som jag inte anser att det är relevant hur partierna, i retoriken, står i frågan om nationell säkerhet. (Och om någon har gjort sig skyldig till evasioner någonstans är det möjligtvis här.) Jag tycker att Peikoffs fokusering på den filosofiskt sett mer fundamentala frågan är mer intressant och säger mer om vilken riktning USA faktiskt kommer att ta.

3 reaktioner på ”Om kongressvalet

 1. LP: ”In my judgment, anyone who votes Republican or abstains from voting in this election has no understanding of the practical role of philosophy in man’s actual life—which means that he does not understand the philosophy of Objectivism, except perhaps as a rationalistic system detached from the world.”

  CS: ”Jag tycker detta sätt att resonera luktar som ett slags skrämselargument och jag gillar det inte.”

  Jag håller med om att detta är ett skrämselargument. Den som inte inser det måste ju vara dum! ;-)

  Däremot är det ju helt riktigt att den religiösa högern idag är ett mycket allvarligare hot än vänstern.

 2. Per-Olof Samuelsson!

  ”Däremot är det ju helt riktigt att den religiösa högern idag är ett mycket allvarligare hot än vänstern.”

  Instämmer som jag har tänkt!!!

  När jag läste genom inläggen och tänkte om jag skulle hellre leva under sovjetkommunist än medeltiden konservativ kristen (1060-1523), därför religiösa höger är allvar än vänster. Jag skulle hellre demokrati ska vinna vid kongress val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.