Yngveson har fel

N24:

Orättvist. Det är privatekonomen Ylva Yngvesons uppfattning om försämringen av a-kassereglerna.

Höjningen av avgiften till a-kassan är orättvis, den slår snett och drabbar de svaga grupperna, inte minst kvinnor med lägre lön. Men samtidigt får ändå alla mera pengar över i regeringens budget, konstaterar Swedbanks privatekonom Ylva Yngveson.

– Varför skall de som har hög risk för arbetslöshet betala mera? Det skulle kännas mera sympatiskt om vi hade en generell arbetslöshetsförsäkring där risken sprids på alla. Det blir en framtidsfråga för regeringen.

Ylva Yngveson har fel. Det är dagens system som är orättvist och det är orättvist eftersom det fungerar precis som Yngveson vill att det ska fungera. Idag subventionerar staten a-kassan med 90%.

Det är därför bara rättvist att staten i mindre utsträckning subventionerar a-kassan. Ty facken ligger bakom en del av massarbetslösheten. De gör detta genom att tvinga fram höga minimumlöner.

Om fackens medlemmar får bära en större del av bördan för den arbetslöshet som de själva har orsakat, kanske de tänker efter innan de tvingar fram ännu högre minimumlöner och därmed ökar arbetslösheten ytterligare.

Yngveson har rätt i att detta är en framtidsfråga. Regeringen borde sträva efter att successivt minska subventioneringen så att staten till slut inte subventionerar a-kassan alls. Detta öppnar dessutom upp för ytterligare skattesänkningar, för ju mindre staten subventionerar a-kassan, desto mindre utgifter får staten. Då kan var och en själv i större utsträckning bestämma hur mycket eller lite de vill lägga ned på en helt privat a-kassa.

4 reaktioner på ”Yngveson har fel

  1. Synd att de nya sossemoderaterna samtidigt vill göra a-kassan obligatorisk, vilket fråntar människor den valfrihet som du beskriver.

  2. Det värsta är väl ändå att kulturarbetarna ser dena nya egenfinansiering som ett slag mot deras verksamhet. Eftersom skådespelare, musiker etc i högre grad än andra är arbetslösa ökade deras a-kasseavgifter mest dramatiskt. Detta tycker det är orättvist eftersom de har så hög arbetslöshet. De vill hellre att andra yrkesgrupper i högre grad ska subventionera deras a-kassor så att avgifterna inte blir så höga. Konstigt värre. Som om andra yrkesgrupper har en skyldighet att försörja denna yrkeskår…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.