Vem är Anders Borg?

N24:

Valet av finansminister överraskade marknaden, men några tydliga marknadsreaktioner gick inte att uttyda efter utnämningen. Politiskt relativt oerfarne Anders Borg får dock tummen upp av marknadens profiler.

– Möjligen trodde jag att han skulle bli statsrådssekreterare, eller kanske biträdande finansminister. Men med Anders Borg får vi nog den mest kompetenta finansministern inom ekonomi som Sverige haft, säger Klas Eklund, chefsekonom på SEB, och tidigare kollega till Anders Borg under hans tid som chef för analysenheten på SEB.

– Det är positivt att vi får en som är ekonomiskt skolad, en nationalekonom med bredare syn på strukturpolitiken. Det har vi inte haft på ganska länge. Varken Ringholm eller Nuder var ekonom, och det märktes. De sista fem åren har vi inte haft någon strukturpolitik att tala om, säger Ulf Torell, analytiker på Swedbank, till TT.

Jag har inte en susning om hur den så kallade marknaden resonerar, men när jag tänker på Anders borg blir jag inte särskilt imponerad. Detta är trots allt en ekonom som tycker att man kan och bör förena det värsta av två världar: Friedman och Keynes.

Detta är en person som för ett par år sedan hävde ur sig följande vid en intervju i DN:

Det finns inga sakliga skäl att göra några neddragningar på den offentliga verksamheten, säger moderaternas stabschef Anders Borg vid ett bord på en uteservering i Visby.

Tvärtom, säger Borg, antalet anställda inom den skattefinansierade sektorn (vård, skola, omsorg och rättsväsende) skulle öka om den moderata budgeten förverkligas.

Känner inte herr Borg till att en stor välfärdsstat kräver höga skatter och att höga skatter är skadligt för ekonomin? Om så, vad säger det om hans ”kompetens” som ekonom?

Dan Josefsson i Ordfront kommenterar:

Drömmer jag? Det är våren 2005 och jag läser en intervju med Anders Borg, hjärnan bakom moderatledaren Fredrik Reinfeldts politik. Stycket som jag läser om och om igen handlar om 90-talet och det han säger gör mig stum. Så här står det: »Mycket av det som många med mig trodde var välfärdsstatens kris på 1990-talet visade sig vara något som mer hängde ihop med felvärderad växelkurs och dålig makroregim än med grundläggande strukturfel.«

Aftonbladet:

– Jag tror att den svenska modellen med kollektivavtal, god anställningstrygghet och starka fackföreningar fungerar väldigt bra.

De främsta förebilderna kommer båda från socialdemokratin: SEB:s chefsekonom Klas Eklund och förre finansministern Kjell-Olof Feldt. I spekulationerna om vem som ska bli finansminister nu i en borgerlig regering är Anders Borg en av kandidaterna.

I Axess sade Anders Borg:

– Det nyliberala inslaget i samhällsdebatten och i moderaterna har gradvis försvagats. Det beror i rätt stor utsträckning på samhällsutvecklingen. Ny start för Sverige från 1991 syftade till att återställa produktivitet och konkurrenskraft för exportindustrin. Men under andra halvan av 1990-talet förändrades bilden av Sveriges problem. Landet hade hög tillväxt, sjunkande arbetslöshet och starka statsfinanser. Sverige halkade inte längre efter. De européer som vi skulle efterlikna hade plötsligt blivit Europas ”sjuka män”. Det skapade en kris i hur nyliberaler såg på världens tillstånd. Även moderaterna fick ställa sig frågan vilket deras projekt var. Märkligt nog omprövades varken politiken eller de politiska slutsatserna. I moderaterna fick retoriken snarast en mer nyliberal klang mot slutet av 1990-talet.

Det var inget fel på ”nyliberalernas” världsbild, det var fel på din, herr Borg. Det var dina felaktiga och/eller bristfälliga kunskaper om ekonomi som gjorde att du fullständigt missförstod situationen. Och att döma av hur han beskrev situationen under andra halvan av 1990-talet verkar det som att han än idag inte förstår situationen.

Det faktum att han är utbildad vid ett universitet talar snarare emot honom, än för honom. (Och detta säger jag inte bara för att jag har fått erfara vad det innebär att studera nationalekonomi vid ett universitet.) Att han är bättre ”skolad” i ämnet än vad hans företrädare var är inte heller imponerande. Vem som helst som är intresserad av ämnet kan läsa sin Mises och Reisman och på den vägen bli betydligt bättre skolade i ämnet än ungefär 99% av befolkningen. Bara genom att läsa sin Hazlitt blir de förmodligen bättre skolade i ämnet än en överväldigande majoritet av landets befolkning. Och när man lyssnar på vad herr Borg säger skulle man kunna tro att han definitivt skulle behöva en dos av Hazlitt.

6 reaktioner på ”Vem är Anders Borg?

  1. Jag har inte följt Anders E. Borgs karriär, men på den tiden han var ”nyliberal” och skrev i Svensk Linje hävde han ur sig att Ayn Rand måste ha fel, eftersom David Hume slutgiltigt bevisat att det inte går att härleda ett ”böra” ur ett ”vara”. Nog sagt…

  2. Om det är den Hazlitt jag tror så kan jag rekommendera Bastiat som urkällan: Vad man ser och vad man inte ser.

    Fast jag ser här att Hazlitt åtminstone kallar Gunnar Myrdal för ett fån (”The Curse of Machinery”), så läsningen är ju inte utan nöje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.