Marxistisk cynism

I min idéhistoriaklass har vi en extrem marxist som de flesta andra marxister, är väldigt grinig, miserabel och cynisk av sig. Att han är detta är självfallet bara rättvist, just eftersom han bär på de åsikter han bär på. Men varför är han som han är? Finns det ett samband?

Som marxist tycker han sig vara fullt berättigad att läsa andras tankar. Nog för att man kan med mer eller mindre god precision kan gissa sig till hur andra tänker genom att gå på vad de faktiskt säger och på vad deras faktiska handlingar består utav. Men den här marxisten gör faktiskt anspråk på något betydligt mer än så.

Enligt marxismen är det de ekonomiska förhållandena i samhället som bestämmer inte bara historiens utveckling utan även människors tankar och idéer. Det är ur denna idé som föreställningen om borgerlig och proletär logik kommer ifrån. (Det är också ur denna idé som många t ex moderater har fått höra i olika sammanhang att deras åsikter kommer av deras ekonomiska position i samhället.)

Som ett exempel menade han på fullaste allvar att man ur Parmenides position i samhället kunde läsa ur hans metafysiska föreställning om att världen endast består av ett enda helt och oföränderligt ”vara”, att han försöker lägga fram ett filosofiskt försvar för den rådande samhällsordningen, som han gynnas av ekonomiskt.

Om denna övertygade marxist verkligen tror på sin marxism, då finns det absolut ingen anledning att försöka bemöta honom. Varför? Därför att alla andra som inte håller med honom, vilket utgör praktiskt taget alla som är någorlunda normalt funtade, endast gör det, får man ju förmoda, eftersom vi besitter en särskild ekonomisk position i samhället som får oss att tänka det vi gör.

Han vet att det är likaledes hopplöst att diskutera med oss. Enligt implikationerna av hans filosofi, marxismen, följer det nämligen att förnuftet är meningslöst, en överflödig biprodukt av de ekonomiska omständigheterna. Hans (proletär?) logik biter inte på vår (borgerliga?) logik. Människor accepterar inte de slutsatser som de accepterar, eftersom de tror sig ha fakta och logik på sin sida, utan därför att de råkar försörja sig genom att jobba på ett kontor, medan andra istället försörjer sig genom att jobba på en fabrik.

Det är inte en slump att det enda som skiljer fredliga cyniker till marxister ifrån t ex de värdelösa och meningslösa drägg som utgör ”Det osynliga partiet” och andra liknande ”rörelser” (hjordar av vildar), är att de senare går från ord till handling, allt i enlighet med vad premisserna föreskriver: om förnuftet är meningslöst; då måste förändring till genom våld, hot, sabotage, etc.

Så reducerar man förnuftets betydelse och användbarhet som medel för att fatta verkligheten, då blir man inte bara rädd och hopplös. Man blir även grinig, miserabel och cynisk. Det är därför ingen slump att sådana som den här marxisten, och mer generellt vänstern som ju företräder marxismen i en mer utspädd form, ofta är så negativa, pessimistiska, skeptiska och fientliga av sig.

4 reaktioner på ”Marxistisk cynism

  1. ”Som ett exempel menade han på fullaste allvar att man ur Parmenides position i samhället kunde läsa ur hans metafysiska föreställning om att världen endast består av ett enda helt och oföränderligt “vara”, att han försöker lägga fram ett filosofiskt försvar för den rådande samhällsordningen, som han gynnas av ekonomiskt.”

    På samma sätt kan man visa att Herakleitos hörde till de fattiga och förtryckta i antikens samhälle, eftersom han hävdade raka motsatsen: att allt är förändring och att inget äger bestånd, ens för ett kort ögonblick.

  2. PS. Popper har ett resonemang i första delen av ”The Open Society” som går ut på att både Platon och Herakleitos formulerade sina filosofier som en sorts försvar för sin egen position i samhället (dåtida ”överklass”). Men det var länge sedan jag läste det, och jag minns inte detaljerna. Det slog mig bara som bisarrt att se detta från någon som betraktar sig som motståndare till marxismen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.