Skillnaden mellan journalister och journalister

SvD:

Det finns inga tecken på att Saddam Hussein och al-Qaida hade något samarbete före den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Det fastslår en ny kongressrapport i Washington, som därmed än en gång ifrågasätter Bushregeringens argument för att attackera Saddamregimen . . . Två av de tyngsta argumenten för USA:s krig var att Saddam Hussein samarbetade med terrornätverket al-Qaida samt att Bagdaddiktatorn hade massförstörelsevapen. Båda var av allt att döma falska.

Det är värt att notera hur okritiskt, för att inte säga oseriöst, TT-rapporterar. (Lägg märke till den skadeglada rubriken ”Saddam + al-Qaida = Falskt”.)

Jämför gärna detta med hur seriösa journalister i The Weekly Standard granskar innehållet i kongressrapporten. De visar hur intetsägande denna rapport i själva verket är.

Faktum är att denna kongressrapport av allt att döma är ett märkligt försök till historierevisionism. Exempelvis accepterar kongressrapporten helt okritiskt Saddam Husseins lögnaktiga påståenden i intervjuer om att Irak aldrig betraktade USA som en fiende, samtidigt som man godtyckligt bortser från en massa uppgifter, källor och redogörelser som går stick i stäv med deras slutsatser.

2 reaktioner på ”Skillnaden mellan journalister och journalister

  1. Och sådan har rapporteringen varit i svenska medier före kriget, under kriget och efter kriget. Därför slutade jag följa svenska medier i den vevan. Då insåg jag också att jag inte tror på objektiv journalism.
    Och nu kommenteras den här rapporten som att enda problemet med Saddam skulle varit om han hade kopplingar till al-qaida.
    Fast det är klart om Hans Blix fått ”3 månader” till skulle FN-inspektörerna gjort det de inte gjorde på 10år. Det är svenska mediers utgångspunkt.

  2. […] Detta får mig att tänka på Irakkriget. Kommer ni ihåg när jag för ett tag sedan lade märke till SvD:s okritiska rapportering av en värdelös rapport från senaten i USA om Iraks relation till al-Qaida? Stephen F Hayes sågar i sin senaste artikel denna värdelösa rapport till fotknölarna. Länge leve Internet och länge leve ärliga och seriösa journalister som Stephen F Hayes. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.