Borgerlig energipolitik är inte mycket bättre

I rättvisans namn kan man bara konstatera att den borgerliga alliansen är mer eller mindre lika dålig som vänstern är när det kommer till energipolitiken. Vilket är verkligen tragiskt.

Läser man deras gemensamma valmanifest ser man klart och tydligt att de inte föreslår sänkt skatt på el. De föreslår inte att man ska privatisera Vattenfall. De föreslår inte att man ska tillåta en större produktion av vatten- och kärnkraft. De vill inte att man ska starta igång de två kärnkraftsreaktorer som man nyligen stängde ned. Etc.

Precis som vänstern förordar de att man ska ”spara” energi. Faktum är att de slänger sig med mycket farliga formuleringar av typen: ”En ny regering bör ha som målsättning att möjliggöra att ‘göra mer med mindre’ och bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och ökad användning av viktiga råvaror, inte minst energi” (s 27).

Det som gör formuleringar som dessa farliga är för att de tyder på att man inte alls begriper sig på hur oerhört fundamentalt förhållandet är mellan just ekonomisk utveckling och energi. Eftersom människans behov är praktiskt taget oändliga, betyder det i praktiken att vårt behov av energi är praktiskt taget oändligt. Ska välståndet bli större kommer det, nästan oavsett hur energisnål produktionen än blir, alltid att kräva mer och mer energi, av ett eller annat slag. Till och med en ökad produktion av energi kräver energi!

Inser man inte hur stark relationen mellan energi och välstånd är, då kan man som politiker, borgerlig eller inte, lätt få för sig att man kan börja tvinga på en mindre energiförbrukning på ekonomin, utan att inse vad det verkligen har för konsekvenser. Därför är den här sortens formuleringar så farliga.

Det är sant att man alltid kan bli mer effektiv med sin energiförbrukning, och att det finns ett värde i detta i den mån det inte påverkar vår ekonomiska utveckling negativt. Men en sådan effektivisering bör endast ske i enlighet med var marknaden finner lämplig. Det enda alternativet är nämligen att staten tvingar folket medelst skatter och annat otyg, att göra en avvägning mellan deras levnadsstandard och en mindre energiförbrukning.

Så låt folket få bestämma, via sin plånbok, hur mycket de värdesätter deras energikrävande levnadsstandard. Om de inte tycker det är värt vad det kostar, låt dem själva få ransonera sin elförbrukning på det sätt som de dömer lämpligast givet deras behov och preferenser. Men för att ge marknaden en ärlig chans här, bör man släppa energiproducenterna fria. Man bör låta dem få starta nya kärnkraftverk eller kolkraftverk eller vattenkraftverk eller vad marknaden nu efterfrågar. Man bör med andra ord se till att avreglera även själva produktionen av energi.

Det finns trots allt en skillnad mellan blocken, men frågan är om den inte är försumbar. Vänsterpartiet och miljöpartiet vill stänga ned fler kärnkraftverk under de kommande fyra åren. Vi vet inte exakt hur socialdemokraterna ställer sig till detta. De borgerliga säger att de inte tänker stänga fler reaktorer. Än så länge är detta den enda väsentliga skillnaden mellan blocken i denna fråga. Detta räcker inte på långa vägar. De borgerliga har därför ingen trovärdighet i denna fråga.

4 reaktioner på ”Borgerlig energipolitik är inte mycket bättre

 1. Hur påverka miljö om vi skapar kolkraftverk??? Jag undrar om kolkraftverk kan göra mycket förstöra miljö. Är det stäämer???
  Jag tänker på Polens energi användes av mycket kol och det låter farlig för miljö.

  Hoppas får jag svar av något.

 2. Jag är ingen expert på kol, men så här skriver Kolinstitutet:

  Alla bränslen ger utsläpp av oönskade ämnen till omgivningen. De tidigare uppmärksammande problemen med svavel, kväveoxider, stoft, metaller och komplicerade kolväten, har alla genom tekniska åtgärder reducerats till acceptabla nivåer i moderna stationära anläggningar oavsett vilket bränsle som används. Det ena bränslet är därvidlag knappast bättre eller sämre än det andra. Bilden av förra sekelskiftets bolmande industrianläggningar stämmer alltså inte längre.

  Och du kan inte vända dig till fd kommuniststater som använde sig av kolkraft ett argument emot kolen som bränsle, precis som du inte kan vända dig till Sovjet som använde sig av kärnkraft. Jag tror att det Kolinstitutet skriver på sin hemsida stämmer. Det stämmer i alla fall överens med allt jag har läst om kolet i andra sammanhang. Även om det vore som så att kolet vore väldigt smutsigt, jämfört med många andra fossila bränslen, är det inte skäl nog för att sluta använda sig av det. Jag föredrar ett liv fyllt med energi, även om det kommer via kolen, före ett liv med för lite energi. Jag föredrar också billig energi framför dyr sådan. Och om vi kan få mer och billigare energi, genom att i större utsträckning börja använda oss av kolkraft, då säger jag att vi köra på det. Men som sagt, det är ju upp till marknaden, dvs massorna av kunder, att bestämma vad de vill ha. Jag tycker bara inte att vi i Sverige ska med olika skatter och miljöregleringar försöka bekämpa byggandet av kolkraftverk.

  I den mån kolet kan vara kontroversiell är det nog bara för att det producerar koldioxid. Och eftersom politikerna och de intellektuella och medierna, har intalat sig själva om att detta är ett problem, ett stort problem, och något som måste åtgärdas genom att vi kraftigt försämrar vår levnadsstandard, detta trots att vetenskapsmännen varken är eniga om problemets natur, orsak eller vad man kan göra åt det. Och detta trots att absolut bästa sättet att hantera alla eventuella problem som kanske uppstår till följd av ett varmare klimat, alldeles oavsett vad som orsakar det, är genom att se till att ha en stark ekonomi så att vi kan producera allt som behövs för att anpassa oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.