Socialdemokrater är inga affärsmän

Socialdemokraterna kom idag ut med en ny rapport ”Framtidens jobb”, vari de ”förtydligar” deras ”satsningar” på jobben som presenterades i deras valmanifest. Det finns mycket att kommentera i denna rapport, men en sak som jag reagerade på var detta:

Tillgången på riskkapital ska stärkas. Vår ambition är att tillföra cirka en miljard kronor i en offensiv riskkapitalsatsning. Syftet med satsningen är att främja tillgången på riskkapital i de första faserna av ett företags utveckling, bland annat vill vi stödja kommersialisering av forskningsresultat från universitet och högskolor.

Så socialdemokraterna vill alltså satsa en miljard av våra surt förvärvade pengar, på väldigt riskfyllda affärer? Man kan ju fråga sig varför staten ska satsa på affärer som, får man förmoda, inte riskkapitalister är villiga att satsa pengar på. Betyder detta att staten ska satsa pengar på affärer och projekt, som marknaden inte bedömer som lämpliga? Som alldeles för riskfyllda? Betyder då inte det att socialdemokraterna med största sannolikhet bara kommer att slänga bort en miljard kronor på dåliga affärer – en miljard kronor som, om de inte togs ut i skatt, hade kunnat användas av riktiga affärsmän för att göra vettiga affärer?

4 reaktioner på ”Socialdemokrater är inga affärsmän

  1. Det är sant! Socialdemokrati är inte affärsmän! Dom duktiga affärsmän t.ex Bert Karlsson har mycket mer kunskap om marknad och finansmarknad än alla god kunskap och detaljer om marknad. Faktisk affärer är inte lätt. Många har förlust pengar på fel affär grund av brist kunskap finansmarknad. Självklart dom affärsmän proffession gör förlust i bland men gjort har mer profit än förlust som förhållande med god odds. Alla Socialdemokrati är amatör affärsmän så det passar inte politiker satsar på riskfylla.
    Jag har brist kunskap av affär och marknad, därför jag gör aldrig satsar pengar på affärer utom aktiemarknad.

  2. Ska Socialdemokrati vågar satsar mycket pengar på optionhandel???

    Optionhandel är farlig spekulation och kan bli ruin genom förlust bil och hus.
    Optioner är absolut riskfylla som har krav proffession handel och stor kunskap om aktiemarknad. Det är samma sak för affärer!

  3. Dessutom så kan man misstänka att en miljard i sammanhanget – sammanhanget varandes riskkapitalism – är en piss i Mississippi. Det vill säga det gör, på det stora hela, förmodligen varken till eller från även om man gör det minst sagt vågade antagandet att alla de där ”investeringarna” slår väl ut. Hur som haver så är det naturligtvis som Carl säger.

  4. De är kanske tillräckligt mycket ”affärsmän” för att inse att de skulle bli avfärdade som fullständiga idioter om de föreslog en satsning på säg 100 miljarder ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.