Snacka om ironi!

Våra politiker hävdar att elmarknaden inte ”fungerar” som den ska. Den är alldeles för ”oligopolisk” säger de. Eljättarna har därför makten att plundra oss med höga elräkningar. Samma politiker ignorerar att det är de sjävla som aktivt har bidragit till att höja priserna. Detta har skett på flera olika sätt.

Det är sedan flera år tillbaka praktiskt taget förbjudet att expandera produktionen av vatten- och kärnkraft här i Sverige. Det enda som är lagligt att expandera är ineffektivt och dyrt. Samtidigt är det så att efterfrågan bara har ökat, medan utbudet inte har kunnat öka lika mycket. I enlighet med vad man kan förvänta sig leder detta till att priserna stiger här i Sverige.

Samtidigt har man de senaste tio åren höjt skatterna på energi. Och eftersom vi (bland annat pga de begränsade möjligheterna att expandera energiproduktionen här i Sverige) har blivit mer och mer beroende av energiproduktionen från övriga EU. Och eftersom EU har börjat köra med utsläppsrätter som driver upp priserna på el i EU, så har även priserna här i Sverige stigit detta då vi under vintern måste importera el därifrån.

Men för några år sedan noterade jag en intressant sak i en artikel i Svenska Dagbladet. Det handlade om hur Vattenfall gjorde enorma vinster. Artikeln, som hette ”Högt elpris lyft för Vattenfall”, inleds så här:

Energikoncernen Vattenfall gjorde ett rejält vinstlyft under årets nio första månader. Före skatt blev vinsten 8,9 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder motsvarande period förra året. Det betyder en ökning med hela 42 procent.

Bakom förbättringen ligger, enligt bolaget, främst kostnadsbesparingar inom bolagets viktiga tyska verksamhet. Men årets extremt höga elpriser i Norden är en annan tungt bidragande orsak till framgången.

De höga priserna gjorde att inkomsterna från Vattenfalls elproduktion i Norden steg med hela 52 procent till drygt 22 miljarder kronor under perioden. Och det trots att bolaget producerade 12 procent mindre el än samma period förra året på grund av de låga nivåerna i vattenmagasinen.

Rekordvinsten till trots försvarar Lars G Josefsson de höga priser som bolagets kunder får betala.

– Vi tjänar för lite pengar. Företag behöver tjäna pengar för att investera i framtiden, säger Josefsson och poängterar att hans bolag är i en mycket kapitalintensiv bransch som kräver mycket höga investeringar.

Så här långt är inget märkligt. Men nu kommer en sak som nästan helt har ignorerats i debatten om de höga elpriserna:

Att Vattenfall är statligt är heller inget skäl att hålla lägre priser än konkurrenterna, anser han.

– Nej, tvärtom. Om vi skulle göra det skulle vi störa marknadens funktion och det skulle börja likna dumpning på marknaden och det är förbjudet. Vi måste naturligtvis hålla oss till marknadens regelverk.

Vattenfalls ambition är, enligt Josefsson, i stället att erbjuda en kombination av service, lågt pris och andra tjänster.

Inte heller näringsminister Leif Pagrotsky anser att Vattenfall ska gå före med prissänkningar och därmed sänka avkastningen för ägaren staten.

– Riksdagen har bestämt att Vattenfall inte får jobba med andra villkor än andra bolag eftersom det skulle göra att företaget kan slå ut privata alternativ. Vattenfall ska agera som en aktör på marknaden och konsumentnyttan ska tjänas av att det finns flera aktörer som på lika villkor tävlar om kundernas gunst.

Det är alltså ”konkurrens”lagen som förbjuder de stora bolagen från att sänka priserna hur som helst. För en del som inte har studerat vår så kallade konkurrenslag, kan detta förefalla något paradoxalt. Men det är det egentligen inte. ”Konkurrens”lagen förbjuder nämligen i praktiken äkta konkurrens på marknaden. Ändå är det just ”bristande” konkurrens som somliga politiker anger som orsak till de höga priserna! Snacka om ironi! Snacka om att sakna självinsikt! Snacka om att skylla ifrån sig på andra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.