Ljög George Bush om Irak?

Jag tror personligen inte att Bushadministrationen ljög om Iraks massförstörelsevapen. Men om vi för argumentets skull antar att han ändå gjorde det, varför skulle han då göra det? Var det, som den konspiratoriska vänstern säger, för att motivera ett oljeplundringskrig? Uppenbarligen inte. Oljan i Irak blev inte privatiserad, den förblev ”kollektiv” egendom för det irakiska folket. Dessutom finns det, som många före mig har noterat, massvis med brister med denna idé, om oljan var det enda man var ute efter. Det hade ju varit mycket billigare och enklare att blint tro på Saddam Husseins ”say so”, om att han inte har några massförstörelsevapen, och sedan snabbt verka för att avskaffa sanktionerna mot honom, så att Irak återigen kan i stor skala börja sälja olja på världsmarknaden. Så vi kan nog utesluta att oljan hade någonting med saken att göra.

Vad skulle han då ha för skäl för att ljuga? Den enda förklaring jag kan tänka mig är att han visste att det amerikanska folket inte skulle gå med på att föra ett krig mot Irak om det inte också utgjorde ett hot mot USA. Det amerikanska folket är än så länge inte så pass altruistiska att de går med på vad som helst. De skulle aldrig med på att med amerikanska pengar och amerikanskt blod bygga upp en demokratisk välfärdsstat som ”inspirationskälla” för resten av Mellanöstern. Det är därför inte undra på att stödet för kriget bara blir mindre och mindre, ju mer och mer kriget kostar.

Amerikanerna bryr sig inte speciellt mycket om irakiernas öde. De anser inte att det är deras skyldighet att skydda irakierna från att döda varandra; det är irakiernas skyldighet att bete sig civiliserat och respektera varandras rättigheter. De anser inte att det är deras skyldighet eller ”historiska kall”, som de neokonservativa brukar säga, att sprida demokrati över hela världen. Allt detta är egentligen en väldigt sund reaktion från det amerikanska folket. Det är sunt att bli irriterad på Bush som kräver att man ska offra sina pengar och sitt liv för totalt främmande, fientliga och otacksamma irakier, när Bush istället borde sätta stopp för Iran. Det är ett tecken på självaktning, på övertygelsen om att man har rätt att leva, rätt att sträva efter lycka, rätt att leva för sin egen skull – och inte som en slav i en diktatur eller som ett offerdjur för Bushs ”forward strategy of freedom”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.