Det liberala partiet – en första reaktion

Jag har precis läst igenom det Liberala partiets program. Det finns mycket som onekligen ser lovande ut. Det är väldigt bra att partiet inte är villigt att genom kompromisser skaffa sig makt. Det enda jag egentligen saknar är moraliska argument för ett fritt samhälle.

Som ett exempel förs det ingen som helst diskussion om varför privatiserandet av sjukvården vore mer rättvist. Faktum är att den moraliska invändningen mot en privat sjukvård, nämligen att det vore ”orättvist” om bara de ”rika” hade råd med sjukvård, bara avfärdas som en fråga om ”avundsjuka och jantelag”. Jag är rädd för att detta tyder på att man, i bästa fall, inte är riktigt vet hur man ska föra den moraliska debatten eller, i värsta fall, att man inte vill föra en sådan debatt. Detta är nämligen något som återkommer genom hela programmet. Man anför mestadels praktiska argument emot statliga interventioner i ekonomin. Man påpåekar, mycket riktigt, hur mycket mer effektivt det privata näringslivet kan sköta många saker. Men sedan tar det ofta slut där. Men på lång sikt är det omöjligt att vinna striden för ett fritt samhälle utan att också ta den moraliska fajten. På en del håll anförs ingen argumentation överhuvudtaget. Istället bara påstår man en massa saker. Även om det som påstås är sant, bör man ju kanske nog ändå anföra någon argumentation för sina åsikter.

Förvisso sägs det att ett mer omfattande program håller på att formuleras, och det är ju bra. Förhoppningsvis kommer dessa och andra brister att ändras till dess.

Ska man då stöda detta parti? Jag anser att det faktiskt är för tidigt för att avgöra det. Jag vill vänta tills det mer omfattande programmet har blivit färdigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.