Johnny Munkhammars marxism

Jag gillar Johnny Munkhammar och jag gillar hans blogg. Men hans senaste blogginlägg, det gillar jag inte alls. Det han säger är inte ett dugg nytt för mig. Men medan det är illa nog att höra en sådan undermålig analys komma ifrån en SSU:are, så är det inte lika roligt att höra det komma ifrån Munkhammars mun.

I sitt senaste inlägg påstår Munkhammar mycket bestämt att anledningen till varför så många röstar på socialdemokraterna, i val efter val, inte har ett något att göra med att de faktiskt har ett stöd för deras politik. Inte heller beror det på att borgarna har misslyckats med att sälja sin egen politik. Nej, ideologi har ingenting med saken att göra. Munkhammar skriver:

Tyvärr är det inte alls konstigt att de väljs om gång på gång trots resultaten. Tvärtom. Ju fler som görs beroende av staten – genom lön, ersättningar eller bidrag – desto fler kan de som styr staten bestämma över. En längre tid har en majoritet av de vuxna medborgarna i Sverige varit helt eller delvis beroende av staten för sin försörjning. De partier som lovar att bibehålla eller till och med öka de offentliga ersättningarna får sannolikt deras stöd. Och dessa partier kan skrämma medborgarna med att de riskerar förlora sin försörjning om oppositionen skulle vinna. På det viset betalar de allt färre arbetande för att s, v och mp ska sitta kvar vid makten.

Förklaringen är enkel: det är ekonomiska faktorer som styr väljarnas beteende och därmed historiens gång. Men detta är ju när allt kommer omkring inget annat än marxism. Nej, jag förnekar inte att det finns en gnutta sanning i detta. Många röstar alldeles säkert med hänsyn till plånboken, men att ideologi inte skulle spela någon roll är bara struntprat.

Om Munkhammar hade haft rätt, hur förklarar han då att Sverige blev en välfärdsstat till att börja med? Det verkar inte gå upp för Munkhammar att orsaken till varför så många är ekonomiskt beroende av staten beror just på att väljare faktiskt har röstat för en sådan politik, och de har gjort det just eftersom de ansåg och anser att det var och är det enda ideologiskt riktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.