TERROR I LONDON! (2)

Efter attacken höll Storbritanniens premiärminister ett kort tal där han bland annat sade följande:

It is important, however, that those engaged in terrorism realise that our determination to defend our values and our way of life is greater than their determination to cause death and destruction to innocent people in a desire to impose extremism on the world. Whatever they do, it is our determination that they will never succeed in destroying what we hold dear in this country, and in other civilised nations throughout the world. (Min kursivering)

Vad är våra värden? Vad är utmärkande för ”our way of life”? Vad är det han talar om? Jo det han talar om, implicit, är förstås den västerländska civilisationen. Vad är den västerländska civilisationens värden? Vad är dess utmärkande karaktärsdrag? Vad skiljer vår kultur ifrån fiendens, och vem är fienden? Kort sagt: Varför har västvärlden rätt att försvara sina värden – varför har västvärlden all rätt i världen att förinta dess fiender?

Den västerländska civilisationen är inte moraliskt perfekt. Det finns dåliga inslag såsom t ex kristendomens inflytande. Men religionens destruktiva inverkan är inget utmärkande drag hos den västerländska civilisationen. Nej, det som utmärker den västerländska civilisationen är dess enorma respekt för människan, och då i synnerhet hennes utmärkande egenskap: Förnuftet. Det är på grund av vår respekt för förnuftet som västvärlden har producerat enorma vetenskapliga, teknologiska, ekonomiska, medicinska, sociala och kulturella framsteg.

De livsbejakande dragen i den västerländska civilisationen kan man se i det faktum att livet här är bättre än någon annan stans på jorden. Vi kan se det i det faktum att den västerländska kulturen alltsedan renässansen och Upplysningen mer än alla andra kulturer har producerat ofattbara framsteg och förbättringar inom praktiskt taget varje tänkbar aspekt av vår tillvaro. Så om människans liv är värdemätaren, då är det helt uppenbart att den västerländska civilisationen är objektivt sett är moraliskt överlägsen alla andra.

Jämför detta med vad som är utmärkande med fienden: Ett hat mot världen, förnuftet och människan. Fienden har vid flera olika tillfällen gjort det alldeles klart för sin fiende att de älskar döden. De hatar västvärlden just eftersom det är en den mest livsbejakande kulturen av dem alla. Fiendens kultur är livsfientlig. Det är därför fiendens samhällen är präglade av stagnation inom praktiskt taget alla områden. Det är därför deras samhällen är efterblivna. Det är därför de är fattiga materiellt såväl som själsligt. För ett konkret exempel på fiendens ”idealsamhälle”, se på talibanernas Afghanistan.

Vem är fienden? Det är totalitär islam. Så detta är ett krig mot totalitär islam, precis som det så kallade Kalla kriget var ett krig mot kommunismen, och andra världskriget var ett krig mot fascismen. Nej, samtliga muslimer i hela världen är inte onda eller våra fiender. Men de som tar islam på ett blodigt allvar, de är våra fiender. Terrorsiterna är inte muslimer som har ”missförstått” Koranen. De är extremta muslimer, dvs konsekventa muslimer, som istället tar Koranen och dess uppmaningar till att föra ett religiöst krig mot de otrogna på blodigt allvar.

Vad bör vi göra nu? Först och främst: Gör det alldeles klart för omvärlden, den muslimska världen i synnerhet, att västvärlden inte tänker ge upp. Sedan: Komma till insikt om att bara för att terroristerna då och då lyckas angripa oss inte utgör ett bevis för att det skulle vara omöjligt att göra slut på terrorismen genom att föra ett krig mot de militanta islamisterna eller staterna som sponsrar dem. Det gäller sedan att inse att halvmesyrer som kriget mot Saddam Husseins Irak och kriget mot talibanernas Afghanistan inte fungerar. Det var hög tid att göra slut på staterna som sponsrar islamisk terrorism efter den 11 september 2001. Det man borde ha gjort då, behöver vi fortfarande göra. Det handlar om att föra ett massivt och hänsynslöst krig mot de stater som sponsrar den islamiska terrorismen. Det handlar om att jämna hela städer med marken. Det handlar om att göra terroristerna och deras sponsorer och sympatisörer övertygade om att total förintelse följer som en självklarhet. John Lewis uttryckte det så här strax efter attackerna mot New York den 11 september:

Our retaliation must take on the status of natural justice, as a law of nature, inescapable across time and space. Throw a stone into the air and it falls. A flash of lightning is followed by thunder. Touch a hot stove and you get burned. Touch an American, and fire falls out of the sky onto you and anyone who breathes the same air as you. It must become political suicide for any government to offer aid to an open enemy of the US. It is time for them to become afraid.

Det handlar om att visa terroristerna och staterna som står bakom dem att de har ingen som helst chans att vinna detta kriget. Det handlar om att göra de miljoner muslimer i arabvärlden, som idag är sympatiska till de militanta islamisternas krig mot väst, livrädda för att de kan komma att bli offer för samma omfattande förstörelse, om deras stater inte slutar upp med att sponsra terrorismen.

Detta är, som jag ser det, vad vi bör göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.