Hur de borgerliga skönmålar sjukvårdssocialismen

Borgerliga politiker, debattörer och sympatisörer säger sig stå för marknadsekonomi, vinstintresse, valfrihet, konkurrens och individens frihet—eller med ett ord som de sällan vågar ta ur mun: kapitalism.

Men när det kommer till Sveriges sjukvård förvandlas de flesta borgerliga till socialismens PR-män.

Du har säkert hört borgerliga företrädare säga att Sveriges socialistiska sjukvård är i världsklass. Problemet är bara en liten petitess: tillgången; bristen på sjukvård; de långa, plågsamma och dödliga köerna.

De borgerliga försöker alltså få alla till att tro att bristen på sjukvården—framför allt i form av långa köer—är en sak och att själva sjukvården något helt annat.

Det kan vid en första anblick låta oskyldigt och plausibelt att göra denna distinktion, men om vi tänker efter är det varken eller.

Men genom att om och om igen dra uppmärksamhet till denna distinktion, vill många borgerliga politiker och debattörer alltså få oss att tro att socialism, som inte fungerar i något annat avseende, helt plötsligt fungerar alldeles utmärkt när det kommer till sjukvård.

Ingen skulle få för sig att göra samma argument inom någon annan näring, så varför ska vi helt plötsligt acceptera denna distinktion när det kommer till att utvärdera den svenska sjukvårdens kvalitet?

Skulle du acceptera om din Internetleverantör sade, “Vårt bredband är i världsklass! Visst, problemet är bara tillgången, de långa laddningstiderna, att vissa tjänster aldrig laddas in… Men förutom detta är vi världsledande!”.

Eller tänk om din lokala ICA-butik resonerade: “Våra matbutiker är i världsklass! Visst, problemet är tillgången till matvaror, de långa brödköerna, att vissa matvaror aldrig erbjuds… Men annars erbjuder vi alltid varor i världsklass!”

Eller vad sägs om ett leveransbolag, som vi kan kalla för, tja, NordPost: “Vi är ett fantastiskt leveransbolag! Visst, det är inte alltid att vi kommer fram i tid, eller på rätt ställe, eller med rätt grejer, eller att vi kommer fram alls. Men häng inte upp dig på dessa oväsentliga detaljer”.

Ett sista exempel: Vad är egentligen värdet av ett hus som du måste betala för idag men som du inte kan flytta in i förrän om 20-30 år? Hur mycket skulle du vara villig att betala för ett sådant hus i “världsklass”?

De borgerligas argumentation är en skönmålning av den svenska sjukvårdssocialismen. Det hela påminner om Monty Pythons ostbutik-sketch: “It’s not much of a cheese shop, is it?”

Tillgängligheten av en vara eller tjänst är en viktig aspekt av varans eller tjänstens kvalitet. Det går inte att helt skilja dem åt. Och detsamma är sant när det kommer till att utvärdera Sveriges socialistiska sjukvård. (När man tänker efter, låter de borgerligas skönmålande resonemang som alla andra ömkliga försök att ursäkta och försvara socialismen: “Det är bra idé i teorin, men inte i praktiken”. Men vad är egentligen bra med en idé som inte fungerar i praktiken? Och vad är egentligen bra med vård som inte finns tillgänglig? Sanningen är att socialismen inte fungerar i praktiken—och inte kan fungera—därför att det är en ond idé i teorin.)

Tar vi hänsyn till hur ofta vården av olika skäl inte är tillgänglig—på grund av den ransonering som socialistisk sjukvård alltid för med sig—då blir det enklare att argumentera för att Sveriges socialistiska sjukvård knappast är i världsklass. Än viktigare är att det blir enklare att argumentera för att Sveriges sjukvård är sämre än vad den skulle kunna ha varit om vi istället hade haft en kapitalistisk sjukvård. Men detta gör inte högern; de låter istället vänstern vinna på “walkover”.

Med sådana här borgerliga vänner behöver kapitalismen inga fiender.

Varför gör då så många borgerliga så här? Varför ägnar de sig åt att skönmåla sjukvårdssocialismen? Mer om detta vid ett senare tillfälle.

4 reaktioner på ”Hur de borgerliga skönmålar sjukvårdssocialismen

  1. Tack Carl för Ditt unika TÄNK (Tanke, Beslut och Handling) avseende brist på kvalitet och säkerhet i tid och rum i den partipolitiskt styrda svenska modellen av SJUK vård och omsorg.

    Hälsar Anders NätvÄrkselev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.