“Den rikaste procenten kammade in…?”

Detta är en gammal nyhet, men poängen är väl värd att upprepas:

Svenska Yle skriver: ”Oxfam [för övrigt en filosofiskt sett korrupt organisation] som följer med inkomstutvecklingen världen över slår fast att den rikaste procenten av människor i världen kammade in 82 procent av välståndet som skapades i fjol.”

Det som antyds här att välståndet i världen bara skapas så där i största allmänhet; som om välståndet växer på träd. Och sedan kommer bara folk, nämligen ”den rikaste procenten” och ”kammar in” den eller den andelen av den årliga ”välståndsskörden”.

Detta är raka motsatsen till sanningen, nämligen att allt välstånd skapas och att den som skapar det också förtjänar det. Producenterna är de enda som har rätt till välståndet. Och varje försök att skilja välståndets förmånstagare från välståndets skapare är orättvist.

Föreställ er vad som skulle ha hänt om Svenska Yle skrev så här istället: ”Oxfam som följer med inkomstutvecklingen världen över slår fast att den rikaste procenten av människor i världen PRODUCERADE 82 procent av välståndet som skapades i fjol.” Då hade det blivit mycket svårare att ondgöra sig över ”nyheten”. För vad är orättvist med att de som producerar välståndet också förtjänar det?

Svenska Yles formulering är vilseledande—och det är inte ett ”ärligt misstag”. När folk använder sig av ord och formuleringar som du inte ens i dina vildaste fantasier skulle få för dig att använda dig av, då är det en stark indikation att författaren ger uttryck för djupa, filosofiska premisser och som alltså är helt främmande för dig—givet ditt filosofiska ramverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.