John Laws relevans

Har ni hört talas om spelaren, mördaren, ekonomen och finansministern John Law? Förmodligen inte. Men det finns väldigt mycket vi kan lära av honom. För trots att nästan ingen känner igen honom så är det till en förvånansvärt stor del mycket av hans idéer som lever kvar än idag.

En sådan idé är att ”pengar är välstånd”, att roten till våra ekonomiska problem därför är att vi har ”för lite” pengar och att lösnignen är att vi helt enkelt trycker upp fler papperspengar. Låter det bekant? Det borde göra det om ni har läst nyheterna de senaste månaderna. Det borde också låta bekant eftersom det i grunden är samma idéer som Keynes stod för. Precis som Keynes var Law en bedragare.

Vilka konsekvenser hade John Laws idéer? De ledde inte till välstånd. De ledde däremot till inflation och den förödande Mississippiebubblan. Man kan lära sig mycket om världen och om ekonomi genom att studera John Laws idéer och vad som hände när man omsatte dem i praktiken. Man kan också lära sig hur staten, sedan tidernas begynnelse, har varit orsak till samtliga ekonomiska bubblor.

Därför vill jag rekommendera en underhållande animerad film om John Law och Mississippibubblan. Ni kan se den här. Efter ni har sett den kan ni läsa mer om honom och hans idéer här, här och här.

3 reaktioner på ”John Laws relevans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.