Obama vs religionsfriheten

Barack Obama expanderar Bushs ”faith-based initiative”. George Bushs ”faith-based initiative” är en av Bushs avsiktliga kränkningar av USA:s religionsfrihet. Hela idén är att staten ska låta religiösa välgörenhetsgrupper få ägna sig åt välgörenhet med skattepengar. De har också rätten att endast anställa människor som delar deras religiösa övertygelser. Bush motiverade sitt program med att människor behöver mer än en check från staten: de ”behöver” också Jesus. Motiveringen är alltså att främja religionens inflytande i kulturen med hjälp av skattepengar.

Obama har under valrörelsen gjort det mycket tydligt att han också är väldigt religiös. Därför var det inte ett dugg oväntat att vi skulle snart få se bevis för det. Så Obama bestämde för att expandera Bushs ”faith-based initiative”. New York Times:

President Obama signed an executive order Thursday to create a revamped White House office for religion-based and neighborhood programs, expanding an initiative started by the Bush administration that provides government support — and financing — to religious and charitable organizations that deliver social services.

“No matter how much money we invest or how sensibly we design our policies, the change that Americans are looking for will not come from government alone,” Mr. Obama said. “There is a force for good greater than government.”

På vilket sätt kommer programmet att expandera? Bland annat kommer man att bli mindre petig med vilka religiösa grupper man väljer att sponsra:

Asked whether his office would work with religious groups outside the mainstream, like the Church of Scientology, that may seek government grants for social services, Mr. [Joshua] DuBois [ny chef för programmet] said: “There’s no picking or choosing or cherry-picking of groups. That was allowed before, but it will not be the practice moving forward.”

Bush lät de religiösa grupperna få diskriminera vid anställning. Detta är Obama emot.

Vid en första anblick låter detta som en bra sak. Men då dessa religiösa grupper ofta försöker skaffa sig nya medlemmar genom att hjälpa människor och då de nya medlemmarna ofta börjar jobba för dessa religiösa grupper, finns det faktiskt en risk för att Obama kommer att uppmuntra dessa religiösa grupper att skaffa sig ännu fler medlemmar än tidigare. Det är nämligen bara så de kan garanterat anställa fler efter sina egna religiösa preferenser.

Obama vill dock att staten ska främja religionens inflytande i kulturen samtidigt som han låtsas som att han står för religionsfrihet, så om detta scenario skulle utspela sig lär det knappast vara något som oroar Obama. Men genom att säga att han är emot diskriminering vid anställning kan han låtsas som att han verkligen bryr sig om religiosnfriheten och statens separation från kyrkan. Men låtsas är allt han gör. Precis som alla andra pragmatiker som tror att de kan komma undan med motsägelser om de bara låtsas tillräckligt mycket.

Om Obama verkligen var oroad över att statligt sponsrade religiösa grupper diskriminerade människor på grund av religion, med anledning av religionsfriheten, då borde han istället se till att helt avskaffa Bushs vedervärdiga ”faith-based initative”, inte expandera det.

Obama vill, i princip, värna om religionsfriheten och samtidigt, i princip, upphäva den. Men Hegel hade fel: motsägelser kan inte upphävas och bevaras samtidigt. Det är antingen eller. Det är antingen ”faith-based initative” eller religionsfrihet – han kan inte få både och; verkligheten tillåter inte det. Med sin expansion av ”faith-based initiative” vet vi vilken sida Obama har tagit. Detta är bara början av Obamaadministrationen.

En reaktion på ”Obama vs religionsfriheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.