”Woodstock’s Legacy: The Rise of Environmentalism and the Religious Right”

ARI har lagt upp ett nytt tal av Yaron Brook som nu finns på deras hemsida. Beskrivning:

At Ford Hall Forum in 1969, Ayn Rand examined the cultural significance of two high-profile, enormously well-attended but very different events: Woodstock and the Apollo 11 launch. In her lecture, ”Apollo and Dionysus,” she showed how philosophical ideas play out in a culture: she showed why these two events, so opposite in nature, were a product of a long-standing philosophical dichotomy, reason versus emotion. She concluded her talk by noting that, against the bromide that man’s senses and reason confine him to the grubby, material world while his mystical emotions lift him to the stars, Woodstock and the Apollo 11 launch ”offered you a literal dramatization of the truth: it is man’s irrational emotions that bring him down to the mud; it is man’s reason that lifts him to the stars.”

In this talk, Yaron Brook considers how these two opposing forces, reason and emotionalism, have manifested themselves in American culture in the ensuing decades. He examines the Apollonian elements which are lifting us to the stars. And he examines the Dionysian elements—religion and environmentalism—which are dragging us back down into the mud, figuratively and literally.

Jag har inte hunnit lyssna igenom det själv, men det ser minst sagt lovande ut. Eventuellt återkommer jag med en kommentar efter jag har lyssnat igenom det.

Om ni förresten inte är ”registrerade besökare” på ARI:s hemsida, rekommenderar jag er att bli det. Det kostar ingenting och det går snabbt och lätt. Sedan får ni tillgång till massor av föreläsningar och tal av Ayn Rand och andra objektivister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.