Moralisk sjukvård

I debatten får vi ofta höra att vi har att välja mellan dagens svenska system, med offentliga sjukvårdsmonopol, gemensam ”solidarisk” finansiering via skatten, eller det amerikanska med privat drift och finansiering. Både den svenska som den amerikanska sjukvården lider av tillgänglighetsproblem. I Sverige tar det sig i uttryck i långa smärtsamma och dödliga köer. I USA tar det sig i uttryck i att en del sägs bli utan sjukvård helt och hållet.

Men denna bild är falsk. Inte bara för att det i princip inte finns någon som blir utan sjukvård i USA; alla har ”rätt” till gratis sjukvård i USA. Hela utgångspunkten för debatten är falsk. Den svenska debatten grundar sig, som vanligt, i okunskap och stora missförstånd. Problemen i den amerikanska sjukvården kommer varken av att driften eller finansieringen är privat. Problemen i den amerikanska sjukvården har samma orsak som problemen i den svenska sjukvården: statlig kontroll.

De som vill bli upplysta i detta ämne bör passa på att läsa en fantastiskt bra ”Moral Health Care vs. ‘Universal Health Care'” av Lin Zinser och Paul S Hsieh. Den förekommer i det nya numret av The Objective Standard. Ett utdrag:

The goal of “universal health care” (a euphemism for socialized medicine) is both immoral and impractical; it violates the rights of businessmen, doctors, and patients to act on their own judgment—which, in turn, throttles their ability to produce, administer, or purchase the goods and services in question. To show this, we will first examine the nature and history of government involvement in health insurance and medicine. Then we will consider attempts in other countries and various U.S. states to solve these problems through further government programs. Finally, we will show that the only viable long-term solution to the problems in question is to convert to a fully free market in health care and health insurance.

Ni kan läsa resten alldeles gratis här.

Uppdatering: Apropå detta kan jag inte låta bli att hänvisa till Fredrik Backmans senaste krönika i Helsingborgs lokala gratistidning Xtra! Ni kan läsa den här. Tragiskt och komiskt på en och samma gång. Bitter.

3 reaktioner på ”Moralisk sjukvård

  1. I den svenska sjukvårdsdebatten brukar det heta att ”man inte får tjäna pengar på att folk blir sjuka”, vilket ju är en omskrivning som helt bortser från orsak och verkan. Folk blir sjuka oavsett om det finns sjukhus eller inte. Med icke-kausalitet som grund för verksamheten är det inte förvånande att sjukvården ser ut och fungerar som den gör…

  2. Inte för att inte anställda även i offentlig sjukvård tjänar pengar på att folk är sjuka…

    Men han krönikören var ju himla festlig! :-)

  3. Anställda i sjukvård, offentlig eller privat, tjänar i allmänhet pengar på kunskapen om hur man gör sjuka människor friska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.