Dödlig rasism

Att behandla människor efter deras ras är rasism. De flesta är tack och lov överens om att det är irrationellt att vara rasist. Den primära anledningen till detta är för att rasism handlar om att döma folk för saker som de inte kan rå för, nämligen vilka deras föräldrar är. Det handlar dessutom om att döma folk för saker som är irrelevanta för deras moraliska värde som människor, nämligen deras hudfärg eller ras.

Det grundläggande felet med rasism är alltså att man dömer folk orättvist när man dömer dem efter deras hudfärg eller ras, istället för deras individuella karaktärsdrag och handlingar. Och det är alltid en dum idé att vara orättvis mot människor.

Detta är inte bara teori. När man dömer folk på basis av deras hudfärg eller ras då kan saker och ting gå väldigt fel. Ett bra exempel på vad som kan hända när man sätter ras framför kompetens har vi nyligen sett i New Orleans. Douglas McCollam ger ett bra exempel på detta i sin artikel ”Race and Crime in New Orleans”:

In recent years, Mr. Jordan, the city’s [New Orleans] first African-American DA, headed an office that repeatedly released violent criminals onto the streets because it was unable to prepare indictments within the 60-day period mandated by state law.

That issue seemed to come to a head in June when, in short order, Mr. Jordan dropped murder charges against David Bonds, a suspect in the murder of Dinerral Shavers, a popular local teacher and jazz musician, and Michael Anderson, the chief suspect in the murder of five teenagers. In both cases, Mr. Jordan cited a lack of cooperative witnesses as the reason for releasing the suspects. The police disputed the claim and quickly found people willing to testify who were apparently overlooked by the DA. Murder charges have since been refiled in both cases.

For many critics, the disarray in the DA’s office can be traced to a decision Mr. Jordan made shortly after being elected to a six-year term in 2002. During the campaign, Mr. Jordan pledged to make the DA’s office look ”more like New Orleans,” code words, many assumed, for hiring more black staffers and attorneys. Using a ”cultural-diversity report” compiled by his transition team, Mr. Jordan proceeded to systematically fire veteran white staffers and replace them with African Americans with little or no experience.

Ja, rasism och orättvisa kan vara dödligt på mer än ett sätt.

Rasism är orättvisa; orättvisa är irrationellt; det irrationella är det omoraliska och opraktiska. Alternativet till rasism är inte kvotering eller ”omvänd rasism” (vad det nu betyder). Alternativet – det enda rationella alternativet – är individualism. Att döma var och en som individer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.