Global socialism

ActionAid är ”en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som samarbetar med över 2000 andra organisationer världen runt”. Den 16 juli 2007 skrev deras generalsekreterare Ylva Jonsson Strömberg en artikel i SvD Brännpunkt med titeln ”Neka ingen rätten till mat”. I denna argumenterar hon för att man via FN borde inrätta en internationell ”klagomekanism”, en slags internationell domstol, som gör det möjligt för människor att stämma sina egna regeringar när deras ”ekonomiska”, ”sociala” och ”kulturella” rättigheter kränks. ActionAid klagar över att

Sveriges regering förnekar människor rätten att klaga när deras mänskliga rättigheter kränks. Genom att motsäga sig ett tilläggsprotokoll till konventionen om ekonomiska, -sociala och kulturella (ESK) rättigheter, som kommer att diskuteras på ett möte som börjar i Genève idag, går den svenska regeringen emot Sveriges traditionellt starka hållning för mänskliga rättigheter.

ActionAids skriver: ”Genom ett tilläggsprotokoll för ESK-rättigheterna kan man stärka människors mänskliga rättigheter och skapa internationell press mot de stater som inte skyddar sina medborgare mot övergrepp”. Vad menas egentligen med ”övergrepp”? ”I ESK-rättigheterna ingår … rätten till mat och bostad, hälsa, utbildning och arbete … och en tillfredsställande levnadsstandard och social trygghet”. Så om du inte garanteras allt ifrån mat, bostad, hälsa, utbildning, arbete en bra levnadsstandard och social trygghet, då har staten begått ett ”övergrepp”?

Detta är att verkligen trivialisera och förvränga innebörden av att begå ett ”övergrepp”. Detta betyder ju att varje gång du inte går med på att bli en hel- eller deltidsslav för dina grannars behov, då gör du dig skyldig till övergrepp. Detta betyder att varje gång du inte röstar för, säg, omfördelningspolitik och progressiv beskattning eller för socialism i en eller annan form, då stöder du, får man förmoda, fortsatt ”förtryck” och ”övergrepp”.

Jag tycker det bara är bra att den svenska regeringen motsätter sig detta tilläggsprotokoll. Om något ska regeringen ha beröm för att de motsätter sig detta tilläggsprotokoll. Ty detta är inget annat än ett steg mot en global socialism etablerad genom FN.

Tvärtemot vad ActionAid inbillar sig är socialism fullständigt oförenligt med principen om individens rättigheter. Den påstådda rätten till mat innebär och förutsätter nämligen rätten att förslava de som producerar maten. Så ActionAid vill inte bara kraftigt trivialisera och förvränga innebörden av att begå ”övergrepp”, ActionAid föreslår faktiskt att staten ska inrätta ett system som resulterar i äkta förtryck genom att verka för socialismens globala inrättande.

Socialism i alla dess former har uteslutande resulterar i fattigdom och misär. Ändå utger sig denna organisation för att vara ”an international anti-poverty agency whose aim is to fight poverty worldwide”. Skrattretande är ordet. Tragiskt är ordet.

2 reaktioner på ”Global socialism

  1. Det ser ut som att deras program grundar sig på de mänskliga rättigheterna, i synnerhet de ‘positiva’ rättigheter som, om jag minns rätt, föstes in på listan av Sovjetunionen.

  2. Tycker snarare ordet är tragiskt. Eller förolämpande. Mot alla de människor som hålls i fattigdom pga kränkningar av individens fri- och rättigheter, genom huvudsakligen protektionism och andra former av regleringar, avsaknad av (eller starkt hämmad) äganderätt, avsaknad av rättsstat och destruktiva skatter.

    Jag blir riktigt förbannad när man hör dessa självutnämnda världsförbättrare tala om att de ska minska eller ”utrota” fattigdomen i tredje världen när de enda ”åtgärder” de förordar medför att människor tvärtemot deras falska förhoppningar innebär att människor i stället kvarhålls i fattigdom. Riktigt förolämpande mot de människor som verkligen lever i fattigdom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.