Hur går kriget?

DNI, Director of National Intelligence, kom nyligen med en ny rapport, ”National Intelligence Estimate”, om terroristhotet. Varför spelar DNI:s rapport någon roll? ”NIEs are the DNI’s most authoritative written judgments concerning national security issues. They contain the coordinated judgments of the Intelligence Community regarding the likely course of future events”. Så för vad det är värt får vi nu den bästa underrättelseuppskattningen vi kan hoppas på.

Den första meningen i rapporten säger i princip att kriget går väldigt dåligt: ”We judge the US Homeland will face a persistent and evolving terrorist threat over the next three years”. Kom ihåg att USA under andra världskriget fullständigt krossade Japan – en betydligt värre fiende – på mindre än fem år. Irak kriget har redan varat i fyra år. Kriget i Afghanistan har snart varat i sex år. Ännu ser vi ingen seger i sikte. Tvärtom får vi ständigt höra hur vi behöver mer och mer tid. Bush ljög. Inte om massförstörelsevapen i Irak utan om att han skulle ta kriget på allvar, om att han skulle vara ”tuff” mot terroristerna.

Det finns en liten ljusglimt:

We assess that greatly increased worldwide counterterrorism efforts over the past five years have constrained the ability of al-Qa’ida to attack the US Homeland again and have led terrorist groups to perceive the Homeland as a harder target to strike than on 9/11. These measures have helped disrupt known plots against the United States since 9/11.

Men detta är inte hållbart. Detta är att bekämpa symptomen, inte att göra slut på sjukdomen. Ett USA på defensiven är ett USA som ger terroristerna andrum att överhuvudtaget planera attacker, attacker som i sin tur måste stoppas innan de materialiseras.

Faktum är att rapporten samtidigt gör gällande att al-Qaidas förmåga att slå till mot USA har ökat:

We assess the group has protected or regenerated key elements of its Homeland attack capability, including: a safehaven in the Pakistan Federally Administered Tribal Areas (FATA), operational lieutenants, and its top leadership.

Slutsatsen? ”As a result, we judge that the United States currently is in a heightened threat environment”.

USA:s oförmåga och/eller ovilja att göra slut på terroristerna i Irak kommer också att inspirera fler islamister i kampen:

[W]e assess that its [al-Qa’idas] association with AQI [Al-Qa’ida in Iraq] helps al-Qa’ida to energize the broader Sunni extremist community, raise resources, and to recruit and indoctrinate operatives, including for Homeland attacks.

Detta är ett argument för att stanna i Irak och vinna kriget. Olyckligtvis lär detta inte ske under nuvarande omständigheter. Alternativet att lämna Irak och därmed ge al-Qaida en seger lär ju knappast hjälpa det heller. Det lär ju endast ge al-Qaida ännu ett exempel på amerikansk svaghet, något som knappast kommer att minska de militanta islamisternas övertygelse om att de kan vinna detta krig.

Jag måste dock säga att jag är lite besviken på rapportens behandling av Iran. The New York Sun kom häromdagen med en artikel som avslöjade hur mycket fritt spelrum al-Qaida har fått i Iran.

In the estimate’s chapter on Al Qaeda’s replenished senior leadership, three American intelligence sources said, there is a discussion of the eastern Iran-based Shura Majlis, a kind of consensus-building organization of top Al Qaeda figures that meets regularly to make policy and plan attacks. The New York Sun first reported in October that one of the Shura Majlis for Al Qaeda meets in the federally administered tribal areas of Pakistan, one of the areas the Pakistani army this week re-engaged after a yearlong cease-fire. Both Osama bin Laden and his deputy, Ayman al-Zawahri, participate in those meetings.

The other Shura Majlis is believed to meet in eastern Iran in the network established after Al Qaeda was driven from Afghanistan in 2001. Following that battle, a military planner trained in the Egyptian special forces, Saif al-Adel, fled to Iran. Mr. Zawahri then arranged with the then commander of Iran’s Quds Force, Ahmad Vahidi, for safe harbor for senior leaders.

In the past year, the multinational Iraq command force has intercepted at least 10 couriers with instructions from the Iran-based Shura Majlis. In addition, two senior leaders of Al Qaeda captured in 2006 have shared details of the Shura Majlis in Iran.

Iran är sedan decennier tillbaka den mest aktiva sponsorn av islamisk terrorism. Iran är den stora inspirationskällan för islamiska terrorister och krigare över hela världen. Hezbollah, som jobbar under Iran, var den terroristorganisation som hade mördat flest amerikaner före den 11 september 2001. Iran har sponsrat terrorister i Irak med vapen och annan hjälp. De är ansvariga för att ha dödat eller skadat flera hundra amerikanska soldater i Irak. Samtidigt har vi vetat i flera år att Iran skyddar och härbärgar al-Qaida. The New York Sun: ”The link between Iran and Al Qaeda is not new, in some cases. The bipartisan September 11 commission report, for example, concluded: ‘There is strong evidence that Iran facilitated the transit of Al Qaeda members into and out of Afghanistan before 9/11, and that some of these were future 9/11 hijackers'”.

Enligt NIE:n kan Iran via Hezbollah komma att slå till mot USA de kommande tre åren ”if it perceives the United States as posing a direct threat to the group or Iran”. Eftersom Iran redan idag gör sitt yttersta för att provocera fram ett militärt svar från USA, tror jag att vi ganska kallt kan räkna med att en sådan attack är i göringen. Vi vet att Iran drömmer om en värld utan USA.

Iran är i detta krig, som Leonard Peikoff påpekade för flera år sedan, vad Nazityskland var för andra världskriget. Precis som det inte räcker att bara döda Adolf Hitler eller arrestera någon av hans underhuggare och bara invadera Frankrike för att vinna över nazismen, så räcker det inte med att bara döda Osama bin Laden eller arrestera någon av hans underhuggare och bara invadera Irak för att vinna över islamisk totalitarianism. Teokratin i Iran måste krossas. Det är en nödvändig förutsättning för att vinna detta kriget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.