Mångfald är rasism och rasism är orättvisa

Jonah Goldbergs artikel ”Racism By Any Other Name” i NRO är väldigt bra. Strävan att via raskvoteringar få in sämre svarta på de fina universiteten i USA, resulterar endast i att bättre asiatiska studenter får avstå från att gå där. Vad är rättvist med det? Ingenting. Och som väntat vinner inte ens de påstådda förmånstagarna av dessa kvoteringar:

The greater irony is that it is far from clear that diversity is good for black students either. Peter Kirsanow, a member of the U.S. Commission on Civil Rights, notes that there is now ample empirical data showing that the supposed benefits of diversity in education are fleeting when real and often are simply nonexistent. Black students admitted to universities above their skill level often do poorly and fail to graduate in high numbers. UCLA law professor Richard Sander found that nearly half of black law students reside in the bottom ten percent of their law-school classes. If they went to schools one notch down, they might do far better.

Detta är ett perfekt exempel på varför det inte råder någon intressekonflikt mellan människor – rationella människor. Mellan människor som inte begär eller söker det oförtjänta.

Men det är kanske inte ens det värsta med raskvoteringar. När man påpekar det orättvisa och irrationella med raskvoteringar, då får man istället höra följande från förespråkarna:

The brilliance of the diversity doctrine is that it does an end-run around all of this by saying that diversity isn’t so much about helping the underprivileged, it’s about providing a rich educational experience for everyone.

When the University of Michigan’s admissions policies were being reviewed by the Supreme Court, former school president Lee Bollinger explained that diversity was as “as essential as the study of the Middle Ages, of international politics and of Shakespeare” because exposure to people of different hues lies at the core of the educational experience. That’s another way of saying that racial preferences are forever, just like the timeless works of the immortal bard. That business about redressing past discrimination against blacks is no longer the name of the game.

It’s difficult to put into words how condescending this is in that it renders black students into props, show-and-tell objects for the other kids’ educational benefit. (Min kursivering.)

Jag instämmer. Det är svårt att komma på några ord för hur ondskefullt detta är.

En reaktion på ”Mångfald är rasism och rasism är orättvisa

  1. ”UCLA law professor Richard Sander found that nearly half of black law students reside in the bottom ten percent of their law-school classes.”

    Men det är enkelt löst. Vi måste förstås kvotera högre betyg till dem. Gör tentorna *rådgivande* istället för beslutande, och ha en regel som framtvingar rättvis betygsfördelning där alla etniska grupper i snitt ska ha likvärdiga betyg. Allt annat är ren hitlerism.

    :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.