Dagens last

ARI-tal. ”Morality and Religion” av Onkar Ghate och ”Democracy vs. Victory: Why the Forward Strategy of Freedom Had to Fail” av Yaron Brook. Man kan lyssna på dem gratis på Ayn Rand institutets hemsida. Allt som krävs är att man gör sig själv till en registrerad besökare, men det kostar ingenting. Den första handlar om huruvida vi behöver vända oss till religion för att få moralisk vägledning. (Talet tar för övrigt också upp det faktum att religionen är på tydlig frammarsch i USA, varför det är viktigt att demokraterna vinner i höstens val.) Som titeln till det andra talet antyder handlar det just om varför det är en extremt dålig idé att försöka bekämpa islamisk terrorism genom att sprida demokrati i Mellanöstern. Båda talen är väldigt bra, kontroversiella, och därför något som alla bör lyssna på. (OK, jag måste väl medge att jag tyckte att Brook blev lite tjatig mot slutet, men bortsett från det var det ett strålande tal…)

Replik på replik. Igår, onsdag, fick jag ett svar i HD. Jag har redan skrivit ihop ett ocensurerat och oredigerat svar. Ska redigera och censurera det imorgon. Återkommer med att publicera det redigerade svaret här, imorgon.

Kollektivister är barbarer. Inget nytt. Bara en observation jag gjorde idag: ”Shell’s crude oil production, at 2.05 million barrels a day, was 1 percent lower than a year ago. Onshore production in the Niger Delta has been disrupted lately by hostage taking and attacks by rebel groups, who are demanding that more oil profits go to local Nigerians. The most recent attack took place earlier this week” (New York Times 20061026).

Civilkurage. Det finns många representanter för det sunda förnuftet där ute. Men de gör sig inte alltid hörda. Idag tog dock en av dem bladet från munnen: Ralph Peters, kolumnist i New York Post. Herr Peters skriver:

Iraq deserves one last chance. But to make that chance even remotely viable, we’ll have to take desperate measures. We need to fight. And accept the consequences.

The first thing we need to do is to kill Muqtada al-Sadr, who’s now a greater threat to our strategic goals than Osama bin Laden.

We should’ve killed him in 2003, when he first embarked upon his murder campaign. But our leaders were afraid of provoking riots.

Back then, the tumult might’ve lasted a week. Now we’ll face a serious uprising. So be it. When you put off paying war’s price, you pay compound interest in blood.

We must kill – not capture – Muqtada, then kill every gunman who comes out in the streets to avenge him.

Our policy of all-carrots-no-sticks has failed miserably. We delivered Iraq to zealots, gangsters and terrorists. Now our only hope is to prove that we mean business – that the era of peace, love and wasting American lives is over.

And after we’ve killed Muqtada and destroyed his Mahdi Army, we need to go after the Sunni insurgents. If we can’t leave a democracy behind, we should at least leave the corpses of our enemies.

The holier-than-thou response to this proposal is predictable: ”We can’t kill our way out of this situation!” Well, boo-hoo. Friendly persuasion and billions of dollars haven’t done the job. Give therapeutic violence a chance.

Our soldiers and Marines are dying to protect a government whose members are scrambling to ally themselves with sectarian militias and insurgent factions. President Bush needs to face reality. The Maliki government is a failure.

There’s still a chance, if a slight one, that we can achieve a few of our goals in Iraq – if we let our troops make war, not love. But if our own leaders are unwilling to fight, it’s time to leave and let Iraqis fight each other.

Our president owes Iraq’s treacherous prime minister nothing. Get tough, or get out.

AMEN!

Imorgon är det tenta för min del. Därav den låga aktiviteten här på bloggen. Men i morgon kväll och i helgen blir det förhoppningsvis lite mer uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.