Apropå Pakistan

Är det fel att samarbeta med en skurkstat för att komma åt en annan skurkstat? Nej. Låt mig citera Peter Schwartz: ”[O]ne can morally justify cooperating with a pickpocket for the purpose of apprehending a mass murderer — but only under two conditions. First, the pickpocket must not be in cahoots with the murderer. Second, one must not help the pickpocket pretend he is a saint” (The Foreign Policy of Self-Interest: A Moral Ideal for America, s 33-34). Men det är just precis detta som USA gör.

USA kallar inte bara Saudiarabien och Pakistan för sina ”allierade” och ”vänner”. De ägnar sig också åt en massa vedervärdigt rövslickeri gentemot dessa stater. Och får de inte oljepengar (Saudiarabien) får de andra pengar (Pakistan). Alan W Dowd skriver i sin artikel ”Pakistan’s Pseudo-War”:

Musharraf has benefited richly from his decision to make a virtue out of necessity: Earlier this year, the Bush administration agreed to ship dozens of F-16 fighter-bombers to Musharraf. Between 2005 and 2009, the United States will pour $3 billion in economic and military aid into Pakistan. In addition, Washington has lobbied international lenders to approve $1 billion in loans. And the administration continues to avert its gaze from the fact that having Musharraf’s military junta as an ally in an otherwise noble effort to spread freedom in the Muslim world makes a mockery of that very effort.

Vad får USA i utbyte för detta? I princip: ingenting. I praktiken: en lång lista av svek. Dowd igen:

U.S. forces are not free to move in or above Pakistan in pursuit of the enemy. In fact, after Bush told CNN he would send US forces into Pakistan if intelligence indicated bin Laden’s presence, Musharraf rebuffed him and said he would not permit foreign troops on Pakistani soil.

Yet he is allowing al-Qaeda and Taliban remnants on Pakistani soil. In fact, Musharraf’s troops are steering clear of certain semi-autonomous tribal areas, or at best remaining in their barracks, thereby ceding territory to the enemy and creating a safe haven for terrorists.

This very month, Musharraf’s government inexplicably released more than a thousand suspected terrorists and their accomplices, including al-Qaeda operatives.

Så mycket för att vara en ”allierad”. Hur är det meningen att USA ska kunna vinna det här kriget när de självmordsmässigt stöder sina egna mördare på det här viset?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.