Dagens last

”If you don’t believe in God, why do you care about religion?” Detta är en fråga som säkerligen många ateister får, inte minst i USA. Det kan tyckas vara en fullt legitim fråga. Det finns många sätt att besvara den. (Filmen som länken går till ger förresten många bra svar på frågan.) Men det kortaste svaret är väl kanske därför att de religiösa i världen långsamt håller på att föra oss tillbaka till den mörka medeltiden. Är det inte anti-amerikanska och anti-frihetliga militanta muslimer så är det kristna fundamentalister.

”Hot & Cold Media Spin: A Challenge To Journalists Who Cover Global Warming”. Läs detta underbara tal av sanatoren Jim Inhofe. Detta tal hade, av allt att döma, varit helt omöjligt i Sverige. Ja, fullständigt otänkbart. Jag anser att det hade varit mycket troligare att se Fredrik Reinfeldt hålla ett brandtal om laissez-faire kapitalismens moraliska förträfflighet, än att se någon svensk riksdagsman hålla ett liknande anförande i Sverige. (Rätta mig om jag har fel här.) Detta visar verkligen på bredden av det amerikanska debattklimatet. Det må domineras av mystiker från höger och vänster, men då och då, om än bara för ett ögonblick, får man ta del av denna röst som är förnuftets kalla och oresonliga röst. Detta är ett sådant ögonblick. (HT: Gus Van Horn.)

Sverige ett argument för Sydkorea? Stefan Karlsson gjorde idag en mycket intressant observation. I en artikel från DN framgår det att de konservativa i Sydkorea avfärdar en expansion av välfärdsstaten med hänvisning till det svenska valresultatet. Resonemanget är att om inte ens Sverige, som sägs vara vänsterregeringens inspirationskälla, vill ha välfärdspolitiken, varför ska då Sydkorea anamma den? Som Karlsson själv påpekar är det inte rättvist mot regeringen Reinfeldt att säga så här. Reinfeldt förtjänar inte beröm för något han inte står för. Men, tillägger han, ”if it will lead South Koreans away from implementing welfare statism, then it is just another reason to think that the centre-right victory was after all a good thing”.

Lägg ned FDA. Richard E Ralston har skrivit en artikel om FDA:s destruktiva inverkan och om behovet av att finna ett alternativ till denna statliga myndighet. Om FDA:s destruktiva inverkan skriver han:

The FDA has undoubtedly prevented much harm from unsafe drugs that might otherwise not have been vetted—although this could have been accomplished by other means. But it added enormously to the development cost of new drugs, thereby substantially adding to their price, and delaying their benefits being available to patients—sometimes for many years. It has also, with cruel indifference, prevented access to experimental drugs by terminally ill patients who are near death and willing to take some risk to stay alive. With all this control and lengthy review, we clearly still have drug safety problems, and it is time to explore options other than adding to the size and power of the FDA.

Vad är då alternativet? Herr Ralston kommer med följande förslag

We need to open up the approval process for new drugs to private laboratories, both corporate and non-profit. This could take the form of both monitoring and observation of the testing by the drug companies themselves, and testing by independent research facilities in the final stages of development. Independent laboratories would be liable only for the accuracy, integrity, and robustness of their research, not for all possible future side effects of new drugs. Such research should be funded by the drug companies themselves, paid to third party institutions that would randomly assign the research to the independent laboratories that meet qualification standards.

Jag vet inte om detta verkligen är nödvändigt, men det är ett bra förslag. Jag tycker att läkemedelbolagens rykte är en marknadskraft stark nog för att de ska vilja etablera sig som producenter av läkemedel som är rimligen säkra.

”What to Do About Gasoline Prices”. Avslutningsvis vill jag uppmärksamma Alex Epsteins senaste op-ed från ARI. Den handlar, precis som titeln säger, om vad man kan göra för att få ned bensinpriserna.

2 reaktioner på ”Dagens last

  1. Det är ett gammalt vänsterskämt att socialdemokraterna sitter vid makten, därför att de är bäst på att administera kapitalismen. Idag är det väl uppenbart att alliansen vann, därför att folk tror att den ska vara bättre på att administera välfärdsstaten. Att svenska folket ska rösta bort välfärdsstaten, det kan vi nog än så länge bara drömma om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.