Dagens last

Jeff Jacobys kommentar om NIE:s rapport:

Has the Iraq war undermined efforts to defeat the jihadis? Maybe, but the Times and Post stories don’t come close to making that case. They claim that new terrorists are being enlisted at a growing rate and that America’s presence in Iraq has become a major terrorist recruitment tool. That hardly adds up to a weakened war against Al Qaeda and its accomplices. D-Day and the battle of Midway triggered some of the most ferocious fighting of World War II and resulted in tens of thousands of additional Allied casualties. But would anyone say that they undermined the drive to defeat Nazi Germany and Imperial Japan?

Eftersom det där är en retorisk fråga tänker jag inte svara på den. ;)

Den religiösa vänstern. Daniel Allott skriver om den religiösa vänstern. Visserligen handlar hans artikel mest om att demokraterna inte har lyckats så väl med att förknippas med religion. Men det riktigt fasansfulla här är inte att den sekulära vänstern håller på att tyna bort. Nej, det värsta är hur den amerikanska allmänheten ser på demokraterna. Allott citerar lite opinionsundersökningar:

Unfortunately for the left, all this God talk has yet to resonate with most Americans.  A recent Pew Research Center poll found that the percentage of Americans who saw Democrats as “religion friendly” fell from 40% in October 2004 to 26% last month (including a 14 percentage point drop among black Protestants and 10 points among Catholic Democrats). Further, 69% of the public still thinks “Liberals [have] gone too far in trying to keep religion out of schools and government (up two points from 2005).”  Most telling, according to Pew, only about 7% of the public say they identify with the “religious left” political movement.

Betyder detta att 69% av amerikanerna tycker att religionsfrihet är en dum idé? Avfärdar de konstitutionen? Om så, då gör det mig mörkrädd. Höger eller vänster – om de kristna får ett ökat inflytande, kommer USA:s frihet att inskränkas ytterligare. Behöver man förresten fler bevis för att allt nonsens om att USA är en ”kristen nation” som grundades på ”kristna principer” inte stämmer? Om något visar den kristna allmänhetens fientlighet till frihet, att ett land som USA inte skulle kunna grundas i någon annan epok än under Upplysningen.

En annan intressant uppgift i denna artikel är följande:

What’s more, in the 2004 presidential election, John Kerry’s strongest support came from professed atheists and non-churchgoers.  A Gallup Poll released earlier this month showed Democrats felt more negatively than Republicans about most religious groups. In fact, out of 10 religious groups listed in the survey, the only two groups Democrats felt more positively about were atheists and Scientologists. Meanwhile, less than a third of Democrats had positive feelings about Evangelical and Fundamentalist Christians, groups that received over 50% positive ratings from Republicans.

Nu kan man, som så ofta, tycka att det är fråga om ett val mellan pest eller kolera. Men ställd inför denna information, kan man verkligen förstå Leonard Peikoff när han förkunnade att de konservativa inom republikanerna är moraliskt sett, trots allt sitt tomma prat om kapitalism och ”the American way of life”, värre än vänsterliberalerna inom demokraterna. Ty de står mycket längre ifrån verkligheten. Peikoff skrev: ”Historically, from the Sherman Act to Herbert Hoover to the Bush Administration, it is the conservatives, not the leftists, who have always been the major destroyers of the United States.” (OPAR, s 376). Som pricken över i:et här, företräder herr Allott en organisation som säger sig vara ”committed to uniting the American people around the vision of our Founding Fathers.” Oh really?

Oväntad uppmärksamhet. Objektivistbloggaren Gus Van Horn har lagt till mig på hans ”bloggrulle”. Han skriver följande:

Carl Svanberg writes in Swedish, which I do not know, but since he draws on lots of good English-language commentary, I plan to check his blog regularly. You may recall that he pointed me to a couple of good things yesterday.

Nice! Men oväntat. :)

Är Sverige ett socialdemokratiskt land? Eftersom moderaterna behövde gå mot mitten för att vinna valet, och eftersom Sverige så länge har styrts av socialdemokraterna, är det många som ställer sig denna fråga. Vad säger Johnny Munkhammar?

Så är det absolut inte. Faktum är att en majoritet av svenskarna nästan aldrig har röstat på det partiet. Och större delen av historien motsäger det. Jag skulle vilja påstå att Sverige är ett frihetligt, öppet entreprenörsland som har varit kidnappat av socialdemokratin under flera decennier. Men att detta förhoppningsvis är över nu och vi kan gå mer tillbaka till våra framsgångsrika rötter.

Intressant påpekande. Men jag tror inte man kan göra det så enkelt för sig. Socialdemokraterna och vänstern har under större delen av 1900-talet fullständigt dominerat svensk inrikespolitik. Att påstå något annat vore oärligt.

Munkhammar berättar förresten också om en ny rapport från Svenskt näringsliv som visar att det är en myt, även här i Sverige, att människor stannar kvar vid låglönejobb. Inser man att det för de allra flesta bara är en inkörsport för fler jobb, inser man också det vansinniga i att förbjuda skapandet av en låglönemarknad. Det är precis vad vi behöver för att få fram fler jobb i Sverige.

En reaktion på ”Dagens last

  1. Munkhammar är ovanligt dålig -ohederlig ligger det nära att misstänka- när han analyserar det långvariga socialdemokratiska maktinnehavet. ”Kidnappat av socialdemokraterna”, som om Sverige varit en diktatur. Visst är det sant att endast vid ett val (1968) under efterkrigstiden hade socialdemokraterna egen majoritet. Men man har ju alltid annars (bortsett då från 1976,1979,1991 och 2006) haft majoritet *tillsammans med* vänsterpartiet(eller VPK som det fram till 1990 hette och som det numera borde heta igen) och miljöpartiet. Och att en del av vänsterrösterna gått till de mer extrema vänsterpartierna V(PK) och Mp gör ju inte saken bättre än om det istället bara varit ett socialdemokratiskt parti som haft majoritet-tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.