Eftervalsanalys 3

Många har noterat att det kommer att krävas mer på många områden än vad alliansen har lagt fram, inte minst om jobben ska komma fram. Svenskt näringsliv har noterat det. Jag och många fler med mig har noterat det. Det handlar, bara för att ta det mest uppenbara exemplet, att börja åtminstone rucka på arbetsrätten.

Det handlar, säger somliga, om att pressa alliansregeringen från höger. Vad är då chanserna för att detta kommer att lyckas? Det är en bra fråga, för så fort man börjar tänka på denna fråga blir det återigen uppmärksammat vilket pris de borgerliga partierna, inte minst Reinfeldts nya moderater, har fått betala för sin pragmatism.

De som är optimistiska här kommer att betona att just eftersom Reinfeldt är så otroligt pragmatiskt lagd av sig, kommer han att vara lättpåverkad av en stark, intensiv, liberal opposition. Det ligger något i det. I den mån han kan inbilla sig att denna opposition utgörs av mer än en liten minoritet väljare, som följaktligen inte kan påverka nästkommande valresultat. Men nu tror jag inte att han är så naiv. Därför tror jag inte att det kommer att fungera.

Men även om han lät sig inbillas av att det fanns en tydlig opinion hos en stor del av folket för en mer liberal politik, varför skulle han göra det? Man vinner valet, har han lärt sig, genom att gå till mitten. Och om han sviker de pragmatiska mittenväljarna, varav många är gamla socialdemokrater, då raderas ganska snabbt alla hans möjligheter att bli återvald. Reinfeldt vill ha makt. Det vet vi alla. Han kommer därför inte att ta den här sortens risker.

Lösningen är därför inte att försöka påverka regeringen åt det ena eller andra hållet. Det lär nämligen förmodligen vara ett stort slöseri med tid och energi. Lägg istället ned tid på att fortsätta påverka allmänheten. Fortsätt med att aktivt bilda en opinion, inför nästa val, för en mer liberal politik.

Men se också till att systematiskt argumentera emot oppositionens kritik mot de bra reformer som nu kommer. Vi kan inte förvänta oss att de pragmatiska moderaterna kommer ha svaren på mycket av den kritik som lär komma under årens lopp. Blir vänstern oemotsagd, då lär det bli ett problem.

Ett opinionsarbete av den typ jag beskriver ovan kommer förhoppningsvis se till att hålla igång de högervindar som nu blåser i landet. De kan kanske även förstärkas till den grad att vi inför nästa val kanske kan få se betydligt större reformer.

En reaktion på ”Eftervalsanalys 3

  1. Min analys är ungefär den samma. Det viktiga nu är att ha tålamod och tänka långsiktigt. För snabba liberala reformer kommer inte att välkomnas av folket. Alliansen har först och främst fått mandat att bekämpa arbetslösheten. När man lyckats med det, så kommer man förhoppningsvis att åtnjuta ett större förtroende från folket och kan därmed gå vidare med andra liberala reformer. Frågan är, kommer Alliansen att lyckas med att drastiskt sänka arbetslösheten på 4 år? I praktiken har de ju inte ens 4 år, eftersom de måste lyckas med konststycket med detta med upp till ett år innan nästa val, samt att det kommer att ta tid att genomföra de reformer som de har utlovat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.