The Miracle Worker

Har du lite tråkigt? Kanske lite tid att slå ihjäl? Vill kanske ta en liten paus från valrörelsen? Här är ett tips: idag går The Miracle Worker (2000) på TV4 kl 1255. TV.nu: ”Hellen Keller var döv, blind och stum redan som liten. Frustrerad av sin isolering får hon raserianfall som hennes föräldrar inte vet hur de ska hantera. I ett desperat försök att lösa situationen anlitar de Annie Sullivan”.

Vet inte om den är bra, har aldrig sett den förut, men ändå. Men varför vill jag då tipsa om den under förhoppningen att den ska vara bra och intressant? Därför att min husgud, Ayn Rand, rekommenderar den. Så klart.

Through all the ages, a major attack on man’s conceptual faculty was directed at its foundation, i.e., at his senses – in the form of the allegation that man’s senses are ”unreliable.” It remained for the brazeness of the twenthieth century to declare that man’s senses are superflous.

If you want to grasp fully the abysmal nature of that claim and, simultaneously, to grasp the origin of concepts and their dependence on sensory evidence, I will refer you to a famous play. One might think that such a subject cannot be dramatized, but it has been – simply, eloquently, heartbreakingly – and it is not a work of fiction, but a dramatization of historical facts. It is The Miracle Worker by William Gibson and it tells the story of how Annie Sullivan brought Helen Keller to grasp the nature of language (Philosophy: Who Needs It, ”Kant versus Sullivan”, s 90)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.