Lögn efter lögn

Dagen börjar med att Göran Persson ljuger folk rakt i ansiktet. Men redan i torsdags ljög Mona Sahlin om moderaternas skattesänkningar. Hon skrev:

Reinfeldt säger tydligt att moderaterna ska sänka skatterna. Han säger att moderaternas skattesänkningar ger alla 1 000 kronor mer i plånboken. Budskapet må vara tydligt men betyder inte att det är sant.

Varför är det inte sant?

På moderaternas valaffischer utlovas en 1 000-lapp mer per månad åt alla. Inte ens moderaternas egna ekonomer tror på det löftet. När TT i fredags bad Anders E Borg presentera siffror på hur de har räknat så medgav han att långtifrån alla får den utlovade ”tusenlappen”. Då tar vi inte med alla avgiftshöjningar, som till exempel försämrat högkostnadsskydd i vården, dyrare läkemedel och chockhöjd trafikförsäkring moderaterna vill betala skattesänkningarna med. (Min kursivering.)

För det första: Hur mycket eller lite skatt man betalar, beror naturligtvis på hur mycket eller lite man tjänar. Detta ignorerar Mona Sahlin. Men följden av detta är förstås att somliga får lite mer sänkt skatt än andra. Men vad är fel på detta? Absolut ingenting. Men på Sahlin låter det som att moderaterna behandlar folk orättvist, eftersom de inte är villiga att föreslå ännu större skattesänkningar för folk, detta trots att hon själv är emot allt vad sänkt skatt heter. (Det är otroligt ohederligt av Sahlin att argumentera så här. Det är antingen det eller också är hon bara för dum för att se implikationerna av sitt resonemang.)

För det andra: Lägg märke till att Sahlin talar i termer av att ”få” 1000 kr i sänkt skatt. ”Få”? Att behålla mer av sina egna pengar är inte detsamma som att ”få” pengar från staten. Såvida man inte anser att pengarna tillhör staten – eller de behövande – från början.

För det tredje: Det är som Sahlin ser på saken de ”behövande” som utgör de rättmätiga ägarna av dessa pengar. I alla fall om vi ska tro Sahlin. Lägg märke till hur hon säger att dessa skattesänkningar ”betalas” av de som idag tar del av statliga subventioner som gör läkemedel och läkemedel billigare. Men dessa pengar tillhör ju i verkligheten varken dessa förmånstagare, eller Mona Sahlin, eller staten. De tillhör de som idag under tvång får betala de skyhöga skatterna.

Och det är inte skattesänkningar som kostar pengar. Skattesänkningar är gratis. Det som kostar pengar är den offentliga sektorn. Det är de omfattande bidragen. Det är subventionerna. Detta är vad som kostar. Att skära ned i den offentliga sektorn, att skära ned i bidrag och subventioner, kostar ingenting. Det medför ingen kostnad för någon. Det medför bara att de kostnader som skattebetalarna idag måste stå för blir lägre och att deras skatter följaktligen kan sänkas. Att folk får behålla mer av sina egna pengar är ingen kostnad. (Att hävda att det är en kostnad, det är ungefär som att ICA butiken skulle anklaga dig, som kund, för att utgöra en ”kostnad” eftersom du som kund numera behåller mer av dina egna pengar, efter de genomförde en rad prissänkningar.)

Vad som däremot medför en ökad kostnad är socialdemokraternas löften om högre bidrag och mer subventioner. Men trots detta är det kanske orättvist av mig att kalla Sahlin för en lögnare. Varför säger hon ingenting om dessa kostnader? Därför att hon uppenbarligen inte betraktar dessa pengar som privat egendom. Hon verkar snarare se på dem som allmän egendom. Och vem som ska få dem, det beror på vem som har störst behov. Så tänker och talar en sann kollektivist.

2 reaktioner på ”Lögn efter lögn

 1. Sosse kan inte sköta ekonomi efter har spendrat väldig mycket pengar till väldig onödig saker t.ex alkoholist, knarkare, kriminalare (lyx fängelsen) och många invandrar som har beronde av bidrag.
  Om det skulle MYCKET ENKEL politiker gör direkt slopa bidrag till alkoholist och knarkare, gör billigare för fängelsen och flytningspolitik.
  Faktisk gillar jag inte dom som är svaga t.ex alkoholist, knarkare, kriminalare, förtidspensioner, sjukskrivning och utlänning, därför vad fan jag betalar mycket pengar till skatter för dom svaga. Jag brukar gå till pizza och kebab och äta.
  Många av dom som har förtidspension och sjukskrivning är fuskare så vi betalar mycket pengar i skatter.

  Jag tycker det är bäst sätt, när moderaterna blir regering ska FÖRST STEG direkt slopa för alkoholist och knarkare även stor spara pengar på flytningar som Ian W:s har förslagit och kriminalare i fängelsen.
  Det kan stor vara betydelse för skattsänkning är värd gratis!

  ANDRA STEG spara pengar på barnbidrag, socialbidrag och ändra sjukvård som blir närmare till amerikanska sjukvårdsystem, även bostadsbidrag.
  Det kan vara stor betydelse för skattsänkning är värd gratis också!

  jag håller ABSOLUT med om MUF skrev om 1,5 miljoner utanför jobb i Sverige och vi betalar enorm pengar i skatt till utanför arbetsmarknad.

  Många av föräldrar har blivit att förtvivla över sin vuxenbarn har blivit alkoholist så det är inte absolut rolig för föräldrarna om staten gör bidrag till barnen som är alkholist.
  Min vän som är döv och från Hong Kong som bor lägenhet i Hong Kong City. Han och även några döva thailänska blev chock över Stockholm har många alkoholist jämför Hong Kong och Bangkok har mycket mycket fåtal alkoholist.
  Jag besökte Hong Kong i 5 veckor för två år sedan och har ALDRIG sett något alkoholist i HK. Jag besökte 3 gånger i Bangkok i tillsamma 2 månader och såg inte enda alkoholist heller.
  Jag förstår mig svenska stat hjälper mycket med bidrag till alkoholist men Hongkong och Thailand gör inte det.

  Om kapitalist samhälle kan föräldrar och släkter kasta ut sin barn som är alkoholist på gatan så dom får bestämma själv att supa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.