Dag efter dag

SvD:

Det är ordkrig om ekonomin i valrörelsen. I dag presenterar socialdemokraterna sitt valmanifest, och partisekreteraren Marita Ulvskog anklagar nu de borgerliga partierna för att ljuga.

Enligt socialdemokraternas sammanställningar vill allianspartierna genomföra ofinansierade skattesänkningar och satsningar för sammanlagt 70 miljarder kronor.

64 miljarder handlar om skattesänkningar, 6 miljarder om nya satsningar enligt en s-genomgång.

– Det är oseriösa luftlöften. Det är en överbudspolitik som vi trodde var förbi. De riskerar att skicka oss tillbaka till en situation som mitten av 1990-talet med massarbetslöshet och höjda räntor, säger Marita Ulvskog.

Jag har inte granskat Marita Ulvskogs uppgifter, men tillåt mig, för ett ögonblick, att tvivla på att de stämmer.

Saken är den att det spelar ingen roll om det är sant det hon säger. Visst, ofinansierade löften är alltid en dum idé. Inget snack om saken. Men det finns ingen rim eller reson i det Ulvskog häver ur sig. Vad stora skattesänkningar än resulterar i, så är det inte i massarbetslöshet!

Och låt oss, för ett ögonblick, tala om massarbetslöshet. I vilket land lever Marita Ulvskog? Inte kan det vara Sverige, för i så fall skulle hon känt till att vi har en massarbetslöshet idag. Återhållsamma uträkningar tyder på att vi har en arbetslöshet som ligger på omkring 17%. I ”högkonjunkturens” Sverige. Det Ulvskog säger om de borgerliga må vara sant, men vad har jag för skäl att lita på en person som tror sig göra sanningens tjänst genom att bemöta vad hon betraktar som lögner med… ytterligare lögner?

Apropå svårigheter med att hålla sig till sanningen. De senaste dagarna är det i princip bara lögner och vilseledande påståenden som har präglat den socialdemokratiska valkampanjen. Munkhammar har de senaste dagarna uppmärksammat två tydliga exempel på det.

Det första är en rapport från LO där man gick ut och sade att tre fjärdedelar av den borgerliga alliansens skattesänkningar endast går till människor med ”högst inkomster”. Inte för att det vore något fel med det, tvärtom vore det väldigt bra. Men när Munkhammar studerade vad de menade med ”högst inkomster”, kom det fram att det rörde sig om inkomster på 18 260 kr i månaden och där över. Men genom att tala om människor med ”högst inkomst” framställer man det som att det är höginkomsttagare vi talar om. Och allt detta betyder att de anklagar borgarna för att ljuga om att låg- och medelinkomsttagare är primära förmånstagarna för deras skattesänkningar. Munkhammar konstaterar: ”Denna punkt är talande för hela rapporten likväl som för LO:s ekonomiska analyser som helhet. De är som en tomteverkstad för bluffsiffror som kamoufleras till fakta som helt enkelt inte kan bedömas seriöst.”

Dagen därpå kommenterade Munkhammar hemsidan ”Sanna siffror”, en propaganda kanal anordnad av Socialdemokratiska studentförbundet. Munkhammar skrev:

Ett av artikelns och sajtens huvudnummer är att det är fel att påstå att Sverige har tappat positioner i den s k välståndsligan på senare år. (OECD:s lista över länder rangordnade efter köpkraftskorrigerad BNP per capita.) ”Sanna siffror” påstår att Sverige förvisso föll från plats 4 år 1970 till plats 17 år 2000 men sedan dess har återtagit positioner till nummer 10 år 2005.

Intressant. Men var har de fått denna uppgift ifrån? Enligt OECD själva låg Sverige år 2000 på plats 11 och den senaste siffran är från 2004 och då var vi på plats 13. Det finns ännu inte färdiga siffror för samtliga länder 2005. Det finns ingen källa för deras påstående. Enligt OECD har Sveriges eftersläpning fortsatt.

Siffror – ja. Sanna – nej.

Och så här håller det på. Dag efter dag, lögn efter lögn, halvsanning efter halvsanning, manipulation efter manipulation. Ja, vi har onekligen fått en smutsig valrörelse. Kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.