Håller Israel på att förlora?

Israel har, precis som USA, än så länge varit väldigt återhållsamma i detta krig. Och eftersom Hizbollah håller till vid de civila och eftersom Israel gör sitt yttersta för att skona de civila, betyder det att det tar jättelång tid att göra slut på terroristerna. I den här takten kommer det kanske aldrig att ske. Detta faktum stärker terroristerna i sin tro om att de kan vinna. Varför?

Israels vägran att göra allt som krävs för att vinna detta krig, även om det innebär att man avsiktligen bombar civila mål (antingen för att straffa de civila för deras stöd för Hizbollah eller för att döda terroristerna som gömmer sig bland de oskyldiga), gör att terroristerna ser på Israel som svagt. Det gör att de inte längre räds Israel.

Det faktum att Hizbollah ännu kan utföra dödliga attacker mot Israel är inte lovande. Kom ihåg att Israel tidigare har besegrat hela arméer efter bara sex dagar av krig. Israel har bombat Libanon i två veckor nu och ännu fortsätter raketer att regna över de norra delarna av landet. Detta lär göra många israeler trötta på kriget. De kanske börjar inbilla sig att det inte går att vinna kriget, att det är hopplöst.

Det är inte uteslutet att landets ledare grips av panik, kanske utav altruistiska skuldkänslor, och till slut går med på att inleda en slags förhandling. Om inte annat kan vi inte utesluta risken att USA tvingar Israel att sluta försvara sig. Det skulle inte vara första gången USA gör något sådant.

Även om Hizbollah slutar upp med sina attacker, kanske för att raketerna har tagit slut, då kan och kommer det inte att ses som en seger för Israel. Det betyder nämligen inte att Hizbollah har gett upp, att de vill ha fred. Det betyder bara att de tar en strategisk paus för att slicka sina sår och rusta upp sig inför ett nytt krig inom en snar framtid. Och inför detta krig lär de peka på det faktum att Israel varken lyckades med att förstöra deras förmåga vilja att kriga, dvs att Israel har förvandlats till en ”papperstiger”, som ett rekryteringsargument.

Vad har detta för långsiktiga konsekvenser? Förutom att kriget kommer att ta onödigt lång tid, kosta onödigt mycket liv och pengar, lär Israel inte avskräcka några av sina fiender i regionen från att återigen angripa dem. Iran talar fortfarande om att förinta Israel – och de försöker fortfarande skaffa sig kärnvapen. Det är bara en tidsfråga innan de har kommit över en atombomb och när de väl har den, då råder det ingen tvekan om att de kommer att använda den.

Jag verkligen hoppas att jag har fel, men jag tror tyvärr inte det.

En reaktion på ”Håller Israel på att förlora?

  1. Tyvärr får jag hålla med stora delar av din analys. Israel verkar hålla inne med det som behövs för att avgöra kriget.

    De borde inte bry sig om omvärldens kritik, utan de skulle redan från början slagit till med full kraft mot Hizbullah. Inte enbart mot Hizbullah, utan även mot Syrien som är en av Hizbullahs främsta allierade. Om Syrien hade fåtts på knä, hade mycket av luften gått ur Hizbullah.

    Men med sådana ledare (Olmert & Co) kommer Israel att ha problem att vinna kriget. Läs Daniel Pipers klarsynta analys på http://se.danielpipes.org/article/3825

    Några av anledningarna till de senaste 15 årens elände är dels det ödesdigra Osloavtalet och dels det panikartade tillbakadragandet från Libanon år 2000.

    Enda chansen att få fred i området, är att Israel får de fientliga arabstaterna och islamistiska terroristgrupperna att få bita i gräset en gång för alla. De (fienden) måste förstå att de är slagna. Men om Israel fortsätter med de 15 senaste årens hattande, kommer fienden enbart att bli allt djärvare och detta kommer att leda till allt mer oroligheter och terroristattentat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.