Krossa deras hopp

Enligt en opinionsundersökning (tack för tipset Stefan Karlsson) stöder mellan 80-90% av libaneserna Hizbollahs krig mot Israel:

According to a poll released by the Beirut Center for Research and Information, 87 percent of Lebanese support Hizbullah’s fight with Israel, a rise of 29 percent on a similar poll conducted in February. More striking, however, is the level of support for Hizbullah’s resistance from non-Shiite communities. Eighty percent of Christians polled supported Hizbullah along with 80 percent of Druze and 89 percent of Sunnis.

Det verkar som om stödet för Hizbollah ökade efter Israel svarade militärt på deras attacker. Somliga skulle säkert ta detta som ett bevis för att krig i självförsvar inte fungerar, eftersom det ”föder terrorister”. Men riktigt så enkelt är det inte.

Vi får inte glömma bort att det var Hizbollah som startade kriget genom att gå in i Israel, döda och kidnappa israeliska soldater. Detta betyder att kriget startades av Iran, eftersom Hizbollah aldrig skulle genomföra en sådan här sak utan deras stöd. Och vi vet dessutom sedan länge att Hizbollah är Irans ombud. Det är deras terrororganisation. Men enligt undersökningen så anser de flesta libaneser numera att det var Israel och USA:s fel att kriget startades.

Vad betyder detta? Det betyder för det första att det finns nästan inga oskyldiga libaneser. Men inte bara det. Libaneserna är antingen otroligt ointelligenta eller hjärntvättade, eller en kombination av både och. Trots att det var Hizbollah som startade kriget skyller de nu på offret i denna konflikt: Israel. Detta är inget annat än en enorm perversion av rättvisan. Det är klart att om man utan vidare kan tänka sig att skylla på offret, då blir det naturligtvis mycket lättare att rationalisera sitt stöd för terroristerna.

Men detta är inget nytt. Det är inte första gången som muslimer (och andra sympatisörer till de militanta islamisterna) skyller på offren. De gör det praktiskt taget hela tiden. Det var USA:s fel att de blev angripna den 11 september 2001. (Det var, i förbigående sagt, inte några muslimer som låg bakom attackerna den 11 september, det var förstås judar.) Det var Storbritanniens fel att de blev terrorbombade den 7 juli 2005. Det var Spaniens fel att de blev bombade den 11 mars 2004.

Men om vi för ett ögonblick bortser från libanesernas eventuellt låga intelligens eller totala oförmåga att se igenom propagandan från Hizbollah (som ju hävdar att detta krig är ett försök från Israel och USA:s sida att skapa ett ”nytt (fritt) Mellanöstern”, något som de pekar på som om det vore ett övergrepp), så finns det en annan faktor som kan förklara civilbefolkningens ökade stöd för Hizbollah:

”They want to shatter the myth of Israeli invincibility,” says Amal Saad-Ghorayeb, a leading Lebanese expert on Hizbullah. ”Being victorious means not allowing Israel to achieve their aims, and so far that is the case.”

Det är alltså fullt tänkbart att stödet för Hizbollah har ökat eftersom fler och fler tror att Hizbollah har en chans mot Israel, en chans att få dem på fall. Inte existentiellt eller militärt, men moraliskt. Om Israel misslyckas med att stoppa Hizbollahs attacker, då kommer det förmodligen drabba israelernas förhoppningar om att vinna kriget, med allt det innebär. Så medan israelernas hopp tynar bort, ökar istället terroristerna och deras sympatisörers hopp bland civilbefolkningen, om att en dag kunna vinna över Israel.

Israel har inte varit oproportioneliga i detta krig. De har tvärtom visat på alldeles för mycket återhållsamhet och proportionalitet. Istället för att jämna terroristnästen med marken, har de gått in med trupper på marken och därmed utsatt sina soldater för helt onödiga risker. Många israeliska soldater har till följd av sådana aktioner dött.

Vi vet att Hizbollah lever och bor och verkar bland de civila. Civila som uppenbarligen stöder dem. Ändå gör Israel sitt yttersta för att skona civilbefolkningen. Vad de borde göra är att låta dem betala med sina liv för sitt stöd för Hizbollah. Visa dem att så länge de vill ha krig, kommer det att kosta dem dyrt. Visa dem att Hizbollahs sak inte bara är ondskefull, den är också fullständigt hopplös.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.