DN vs elbolagen?

DN:

Sedan elmarknaden avreglerades för tio år sedan har det pris som elkunderna betalar mer än fördubblats. Genomsnittspriset för en kilowattimme är just nu det högsta som noterats för en sommarmånad sedan avregleringen 1996.

Vad är orsaken?

– Det hydrologiska läget är katastrofalt. Vi har ett underskott i vattennivåerna på runt 20 terawattimmar, säger Johan Aspegren, presschef på Eon Sverige.

Enligt elbolagen är det bristen på snö i vintras och den hittills ovanligt torra sommaren som förklarar att elen är dyr just nu. När nederbörden uteblir och vattenmagasinen torrläggs tvingas Sverige importera mer el från olja och kol, och oroligheterna i Mellanöstern har drivit upp priserna. Utsläppsrätterna, som finns till för att minska koldioxid-utsläppen, har också blivit dyrare. Och ännu dyrare el är att vänta.

– Det finns risk för att elpriset stiger ännu mer, även om det är ovanligt svårt att vara säker i nuläget, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.

Men om vi ska tro på DN är detta struntprat:

Men det är inte bara bristen på nederbörd som förklarar den dyra elen. Inte heller skattehöjningar och miljöavgifter ger hela bilden. Enligt den oberoende elanalytikern Roger Fredriksson är kraftbolagens ökade vinster den allra största orsaken till att elkunderna får betala dyrt för elektricitet.

– Om man bortser från skatten och bara tittar på själva elpriset, så har det mer än trefaldigats sen år 2000, samtidigt som kostnaderna för att producera el inte har ökat. Det beror enbart på ökade vinster i kraftbolagen. Tänk på att momsen läggs på totalpriset, vilket innebär att högre vinster också gör att elkunderna får betala mer i moms, säger Roger Fredriksson.

Vem är denna ”oberoende energianalytikern” Roger Fredriksson? Han bedriver ett företag som heter avgifter.com och som tar ganska bra betalt för att ge dig tips om hur du skaffar dig billigare el. På vad sätt gör detta honom mer ”oberoende” än någon annan? Låt oss ignorera detta bisarra ordval från DN:s sida och istället koncentrera oss på vad det är Frediksson säger. Stämmer det? Nej, naturligtvis inte. Detta är bara ett vanligt anti-kapitalistiskt angrepp.

Det är sant att vinsterna har stigit, men det beror ju på att marginalkostnaderna för att producera el är ganska låga och ganska konstanta. Det är inget märkligt för vatten- och kärnkraftsbolag. (Så elbolagen klandras, indirekt, för att de är väldigt kostnadseffektiva, vilket är imponerande med tanke på att skatten på produktionen av el har ökat de senaste åren.) Det betyder dock inte att elbolagen tar ut några ”överpriser” och därmed gör orättfärdigt höga ”övervinster”, när vinsterna stiger till följd av att priserna stiger (som i sin tur stiger på grund av att utbudet är ganska konstant medan efterfrågan bara ökar). Energibolagen i Sverige tar ut så höga priser de kan – och det gör de helt rätt i. Varför ska de inte göra det? Du som kund ser ju lika rätteligen till att skaffa dig de lägsta elpriserna du kan. Du ser förmodligen även till att skaffa dig den högsta lönen du kan. Varför ska du men inte elbolagen få agera i enlighet med sitt rationella egenintresse? På vilka rationella grunder kan någon motivera en sådan dubbelmoral?

Det pris som energibolagen tar ut är helt rättvisa och rimliga priser. Det är uppenbarligen det pris som vi som kunder har accepterat eftersom vi anser att energi är väldigt värdefullt. Och det är det ju. Stora delar av våra liv är helt och hållet beroende av energi. Det är förmodligen mer beroende av energi än vad de allra flesta tänker på. Därför ligger det, i vilket fall som helst, inte i kundernas rationella egenintresse att betala mindre för deras energi än vad priset är. Alternativet är nämligen att gå utan energi. Det finns dock en och annan människa som, trots tusentals år av erfarenheter, fortfarande tror att priskontroller är lösningen. Men de kommer, som alltid, att upptäcka att det endast resulterar i en ännu större brist på energi. Vem gynnas av det? Ingen. Det råder således ingen intressekonflikt mellan elbolagen och kunderna.

Vad är förresten Roger Fredrikssons ”bästa” råd? Jo, det ”är att göra sig så oberoende av el som det bara är möjligt.” Hur då? Jo, för att veta det ska jag väl betala honom. Men i detta hushåll använder vi inte mer el än vad som behövs. Och jag skulle tro att de flesta hushåll inte använder mer el än vad de behöver. Eller vi ska stänga av kyl- och frys också? Vi kanske ska sluta använda oss av lampor helt och hållet, övergå till ljus och lyktor? Det är kanske hans anti-el position som gör honom till en ”oberoende energianalytiker”?

Elbolagen försvarar sig med att det krävs stora vinster för att man ska kunna göra stora investeringar, stora investeringar som i slutändan resulterar, förhoppningsvis, i lägre priser (efter alla skattehöjningar):

– Eftersom priset på el styrs av tillgång och efterfrågan kommer de nya produktionsanläggningar vi investerar i att komma kunderna till nytta. Ett större utbud gör att priserna pressas, säger Mats Persson på Fortum.

Det är sant, men det är inget bra försvar i slutändan. Om kunderna och politikerna har fått för sig att elbolagen ”plundrar” kunderna på pengar genom att ta ut ”orättfärdigt” höga priser, allt för göra så stora vinster som möjligt, då spelar detta ingen som helst roll. Det spelar inte heller någon större roll när politikerna fortfarande mer eller mindre förbjuder all genuin expansion av energiproduktion i Sverige.

Nej, ska vi få till lägre priser på energi i Sverige behöver elproducenterna mer frihet. Men idag anklagas istället elproducenterna för att ha fått för stor frihet, och så länge folk tror att detta är problemet, kommer de att få betala för det – i form av högre elpriser. Vilket ju bara är rättvist. Synd bara att de av oss som inte kräver det oförtjänta också ska behöva betala för det.

Nu till den kanske viktigaste frågan av allt: Varför berättar DN detta för oss? Varför tycker de att Roger Fredikssons anti-kapitalistiska attacker är viktiga att rapportera om? Går de i hans ärenden? Delar de hans åsikter?

En reaktion på ”DN vs elbolagen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.