En skrämmande utveckling

DN:

Inte ens hälften av förstaårsstudenterna inom fyra ingenjörsprogram vid Chalmers i Göteborg klarade sin första tenta i matematik. En markant försämring på bara några år.
 
SAMTLIGA NYA ingenjörsstudenter inom maskinteknik, automation/mekatronik, väg och vatten, samt elektro gör sin första tentamen i matte åtta veckor in på första terminen vid Chalmers.

Av 550 studenter klarade endast 45 procent tentan i höstas, att jämföra med 75 procent för fem år sedan, uppger Göteborgs-Posten.
Ett utfall som oroar Sven Järner, viceprefekt för grundutbildningen inom matematiska vetenskaper vid Chalmers.

– För de flesta är det förståelsen för vad matematik egentligen handlar om som är problemet. Det är verkligen bekymmersamt, säger han till GP.

Flera studenter uteblir dessutom från matematikundervisningen en bit in på terminen. Ett skäl är att många tappat greppet så till den grad att de känner att det blir pinsamt och meningslös att ens dyka upp, tror Järner.
Sviktande kunskaper i matematik är ett nationellt fenomen bland nybörjarstudenter.

Detta är en ganska skrämmande utveckling. När den offentliga skolan misslyckas med att lära barnen läsa, skriva och räkna, skapas det inte bara en underklass av dåligt utbildade människor som inte kan få något annat än väldigt lågavlönade arbeten. Om ens det. Det skapa även färre välutbildade ingenjörer, tekniker och vetenskapsmän. Det vill säga människor som kommer att driva den vetenskapliga och teknologiska utvecklingen framåt.

Man kan ju fråga sig vad det är regeringen tänker göra åt saken. DN skriver: ”Regeringen har därför beslutat att satsa 30 miljoner kronor under tre år i stöd till matematikstudier på universitetsnivå.” Detta visar på att regeringen inte verkar inse att problemet är större och djupare än så. Problemet är att skolan är offentlig. Eftersom den är offentlig finns det absolut inga incitament från skolans producenter och ägare, dvs kommunerna, att bedriva en så bra verksamhet som möjligt. Inte ens politikernas, kan man tycka, egenintresse i att bli omvalda har uppenbarligen någon betydelse.

Det är inte, som någon sade, som så att utbildning är så oviktigt att det bör skötas av privata aktörer på en fri marknad. Det är just eftersom utbildningen är så oerhört viktig som den borde skötas av privata aktörer på en fri marknad. Men det borde inte bara skötas av privata aktörer, det bör även finansieras helt och fullt privat. Att ersätta dagens socialistiska skolsystem med ett fascistiskt skolsystem där själva produktionen av skolan är privat, men finansieringen är offentlig, är inte en hållbar lösning. För så länge som det offentliga står för finansieringen kommer politikerna att ha åsikter om hur skolorna ska bedriva sin verksamhet. Och vi vet att politikerna inte vet eller ens bryr sig om vad som krävs för att leverera någon bra utbildning.

Politikerna ser ofta till att göra utbildningen så oerhört politiserad att man faktiskt kan tala om att barnen blir hjärntvättade. Att detta sker, i varierande grad från skola till skola, vet jag eftersom jag själv kunde observera det dels under min tid i grundskolan och dels i gymnasiet. Så barnen lär sig kanske inte att räkna så bra, men de lär sig i varje fall att om det inte vore välfärdsstaten skulle folk ligga och dö svältandes på gatorna och sjukvård skulle bara vara något för en liten grupp av miljonärer.

Så länge skolan är offentlig kommer det alltid att finnas olika intressegrupper som kommer att använda skolan som ett slagfält för deras idéer och ideologi. De religiösa kräver att skolorna som ska präglas av mer religionsundervisning och att religiösa värderingar ska spridas medelst skolan. Miljörörelsen kräver att skolan ska indoktrinera barnen i myter och människohat. Vänstern vill förvandla skolorna till en lekstuga, där barnen kan få flumma runt fritt, utan att behöva känna pressen från några som helst betyg. (Fråga sedan de äldre tonåringar som idag saknar en bra utbildning om de känner sig utan någon press i tillvaron.) Feministerna vill indoktrinera barnen i en icke-vetenskaplig föreställning som går under benämningen ”könsmaktsordningen”. Osv.

Om var fjärde bil från Volvo hade allvarliga brister, då skulle det inte bara resultera i att bilarna hade fåtts dras in, det hade inte bara skadat företagets rykte för all framtid, det hade troligtvis varit så kostsamt för företaget att det förmodligen hade gått i konkurs. Privata aktörer har av exakt samma anledning inte råd att leverera så dålig utbildning som barnen idag får i det offentliga skolmonopolet.

Det räcker dock inte bara med att man befriar skolorna från politikernas styrning. Det måste ju även finnas en marknad för riktiga privata skolor som även finansieras privat. Idag finns den inte. Varför inte? Det beror framför allt på att skatterna på allt och alla är skyhöga. Det är därför inte så många som har råd att utöver alla skatter de bland annat betalar för att finansiera den offentliga skolan, dessutom betala för undervisningen i en privat skola.

Så en av flera grundläggande förutsättningar är kraftigt sänkta skatter så att fler kommer att ha råd att börja efterfråga privat utbildning. Men till en början kan man göra som Ayn Rand föreslog, och som även Johnny Munkhammar nyligen har föreslagit, nämligen att man inför ett avdrag för utbildning eller mera generellt, välfärdstjänster. Det vill säga, för varje krona som man själv spenderar på privat undervisning, slipper man betala i skatt. Det tycker jag vore ett bra förslag. Det vore inte bara bra eftersom det gör det möjligt för människor att börja efterfråga privat utbildning från privat aktörer. Det är inte bara bra eftersom detta lär resultera i en större valfrihet för föräldrarna och till en marknad där det råder konkurrens, faktorer som kommer att bidra till att höja kvalitén inom undervisningen. Det vore även mer rättvist eftersom de som vänder sig till privata alternativ inte gör det på andras bekostnad, vilket vore fallet med ett skolpengsystem. Det vore även mer rättvist eftersom de som väljer privata alternativ inte behöver betala för sina egna och andras barns undervisning.

Oj, jag ser nu att jag har rantat som bara den. Så jag tror att jag sätter punkt här för denna gång.

10 reaktioner på ”En skrämmande utveckling

 1. Min poäng är bara att fascism är mer än BARA korporativism, även om det är en utmärkande aspekt. Skulle säga att totalitarianism, statsdyrkan och militarism hör till också. Även rasism i någon mån, men det finns ju mot-exempel (antikens Rom, om man nu kan kalla det fascism).

 2. Alltså vill du vill du införa skolpeng? Och i såfall vad har du att säga om det vänstern säger, att med privata skolor där man får finnansiera sin utbildning själv kommer fattiga att förbli fattiga och att vissa inte kommer att få en bra utbildning.
  Och en annan fråga, ska barn få handla efter sitt egenintresse?

 3. Emil: Nej, jag förespråkar inte skolpeng. Jag tror jag gjorde det rätt klart i texten att jag faktiskt ser skolpeng som ett sämre alternativ än det som jag själv förespråkade.

  Vad gäller vänsterns påstående om att fattiga inte kan komma över en bra utbildning och att de därför förblir fattiga svarar jag kortfattat så här: 1. Den fria marknaden kommer att göra att utbildning, bra utbildning, kommer att bli tillgänglig för alla precis som den fria marknaden har gjort en massa andra saker tillgängliga för alla. 2. Vi ska inte överskatta betydelsen av bra utbildning för att fattiga ska ta sig ur sin fattigdom. Bara för att ge ett exempel är två tredjedelar av USA:s miljardärer självskapade. Det vill säga, de började inte som miljardärer. Detsamma gäller för de flesta mångmiljonärer i USA. Principen är givetvis densamma för alla andra vilket USA också bevisar eftersom den sociala rörligheten i det amerikanska samhället är ganska hög. De allra flesta som 1975 tillhörde den sämst betalda femtedelen av USA.s befolkning tillhörde i början av 1990-talet de två bäst betalda femtedelarna. Detta bevisar att allt en fattig behöver i slutändan är frihet – och en vilja att lyckas genom hårt arbete och långsiktigt tänkande.

  Vad gäller din fråga om barn så är mitt svar: Ja. Men det betyder inte att de ska förklaras myndiga.

 4. Shit! Sorry jag menade inte skolpeng igentligen, jag menade menade avgift:S Jag menade att när du sa ” Men till en början kan man göra som Ayn Rand föreslog, och som även Johnny Munkhammar nyligen har föreslagit, nämligen att man inför ett avdrag för utbildning eller mera generellt, välfärdstjänster.”
  vad ska man ha sedan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.